A börtönök erősítenék a szülő-gyerek kapcsolatot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büntetésüket töltő szülők és gyermekeik kapcsolatát erősíti az a projekt, amelyet a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet valósított meg.

A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött “Fókuszban a gyerekek” című pályázat részeként készült el a Látogatás a börtönben című füzet is. A pályázat több célcsoportot érintett, így olyan gyermekeket is, akik szüleiken keresztül már valamilyen formában találkoztak a börtön világával – közölte a Balassagyarmati Fegyház és Börtön sajtóreferense, Lelovics Zoltán.

Pozitív hatással lehet a család

A pályázat legfontosabb célkitűzése volt, hogy erősítse a börtönben lévő szülő és gyermeke kapcsolatát, hiszen a gyermek nem tehet a szülő bűnéről és büntetéséről, ugyanakkor következményeit ő is viseli.

A gyermekek részére értékközvetítő programsorozatot szerveztek, mert nemzetközi tapasztalatok támasztják alá, hogy a bűnözéssel való felhagyásban komoly szerepet játszik a családon belüli pozitív változás, vagyis a befogadó közeg megváltozása. A programsorozat művészeti, sport és egyéb szabadidős tevékenységeket tartalmazott, összesen nyolc egymásra épülő elemmel, melyek egyenként és együttesen is alternatívát kínáltak a fiatalok számára a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

A pályázat részeként nagy példányszámban tájékoztató füzet is készült a gyermekeknek “Látogatás a börtönben” címmel, melynek elkészítésébe bevonták a börtönben lévő szülőket is rajzpályázat formájában. A kiadvány 14 oldalon rajzos és szöveges formában tartalmazza a látogatáshoz szükséges tudnivalókat a gyerekek számára is érthető módon.

nemzeti 

Fontos eleme a projektnek a szülői szerep erősítése is, hiszen a szabadságvesztés ideje alatt elhalványul a személyes támogató jelenlét. E hátrányok leküzdésére fókuszált az a kiscsoportos tréningsorozat, amely a gyermeknevelés sajátos helyzetében felmerülő kérdésekre adott válaszokat.

A járványhelyzetre is figyelemmel bővítették a videóhívásos kapcsolattartás lehetőségét, a két intézetben négy laptopot és egy kiegészítő eszközt üzemeltek be. Mindemellett érzékenyítő tréninget tartottak három fő témában a fogvatartottak gyermekeivel közvetlenül foglalkozó, a látogatófogadást szervező és bonyolító dolgozóknak. Ezen a két intézetben ötvenen vettek részt.

A pályázat megvalósításában a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, mint főpályázó, együttműködő partnerként a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vett részt, melyben az ország egyetlen anya-gyermek részlege működik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek