A Facebook szándékosan sértette meg a brit jogszabályokat

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. február 19.
Címkék: , , , ,
Rovat:
A brit vizsgálóbizottság szerint a Facebook “szándékosan és tudatosan” sértette meg az ország adatvédelmi és versenyjogi jogszabályait.

A brit parlament korábban 18 hónapos vizsgálatot rendelt el, amelyben az online szolgáltatók szerepét vizsgálták a félrevezető információk terjedésében. Ezzel összefüggésben az Egyesült Királyság Digitális, Kulturális, Média és Sportbizottsága által tegnap kiadott jelentés szerint a Facebook “szándékosan és tudatosan” sértette meg az ország adatvédelmi és versenyjogi jogszabályait.

A jelentés készítői kiemelték, hogy a Facebook vezetője megtagadta a brit parlament vizsgálóbizottsága előtti megjelenést. A jelentés szerint a Facebook szándékosan küldött olyan vezetőket a vizsgálóbizottsági tárgyalásra, akiknek fogalmuk sem volt a helyzetről, így nem is tudták megválaszolni a feltett kérdéseket.

GDPR-Útikalauz Adatkezelőknek
Ez a könyv az európai uniós általános adatvédelmi rendelet, azaz a GDPR hazai alkalmazásának olyan túlélőkalauza kíván lenni, amiből a legalapvetőbb gyakorlati információkat és fontos kérdésekre a válaszokat is könnyedén megtalálhatja. Várható megjelenés 2019. márciusa.

További információ és előrendelés >>

A jelentés arra is kitért, hogy „a bírósági dokumentumok vizsgálata során kiderült, hogy a Facebook úgy akarta megváltoztatni az adatkezelési beállításokat, hogy a felhasználók adatait a sokat fizető alkalmazásfejlesztőknek továbbíthassák, illetve bizonyos fejlesztőket elzárjanak ettől a lehetőségtől.”

A Bizottság javaslata szerint a brit jogalkotónak szigorúbba szabályozást kellene bevezetni. A Bizottság jónak tartaná egy online cégekre vonatkozó kötelező etikai kódex meghatározását, esetleg egy független szabályozó szervet is létre lehetne hozni, amely az adatvédelmi szabályok megsértése esetén jogi eljárást indíthat a végek ellen, illetve a közösségi médiában megjelenő reklámokat is auditálni kellene.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


A kérelmek nyelvezete is befolyásolja egy eljárás időtartamát az EU bíróságán
2019. március 26.

A Fővárosi Törvényszék „Nemzetközi kommunikáció, jogi szaknyelv az EU-ban” címmel szervezett hiánypótló képzést, amelynek keretében gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a résztvevők azt, hogy milyen fordítási folyamatokon kell keresztülmenniük azoknak az előzetes döntéshozatali kérelmeknek, amelyekkel a magyar felek az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordulnak.

Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy szökésben lévő fogoly
2019. március 26.

Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát - közölte a főügyészség vezetője kedden.