„A fogalmazói állás a klasszikus bírói pálya legelső állomása”

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. augusztus 10.
Rovat:
Az Országos Bírósági Hivatal összesen 14 megyében 36 fogalmazói álláshelyre várja a jogi diplomával rendelkező érdeklődőket. A pályázatról és a fogalmazók státuszáról dr. Nagy Annamária, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági titkára beszélt az Inforádió Paragrafus című műsorában 2018. augusztus 9-én, olvasható a birosag.hu-n.

Mint elmondta, az OBH elnöke hirdeti meg évente kétszer, mindig a tavaszi és az őszi államvizsga-időszakokhoz igazodóan a fogalmazó felvételi versenyvizsgákat. 2016-ban teljesen új alapokra helyezték az egész felvételi eljárást. A vizsgáztatás már nem kizárólag a lexikális tudás mérését szolgálja és nem az államvizsga megismétlése. Egy olyan átlátható, egységes, objektív elvárásokon alapuló vizsgáztatási rendszert alakítottak ki, amelynek feladatai alkalmasak a bírósági titkári, bírósági fogalmazói munkához szükséges alapvető kompetenciák, így például a döntési képesség, lényeglátás, szóbeli, írásbeli kifejezőkészség, vagy logikai készség vizsgálatára.

Hozzátette, a fogalmazói állás klasszikusan a bírói pálya legelső állomása. A fogalmazók széleskörű gyakorlati munkát végeznek, egyszerre tanulnak és dolgoznak a három éves joggyakorlati idő alatt. Valamennyi ügyszakban tevékenykednek és emellett egy instruktor bíró útmutatása mentén határozattervezeteket szerkesztenek, jegyzőkönyvet vezetnek, illetve ügyfélfogadási napokat tartanak, azaz segítenek a jogkereső állampolgároknak.

A Paragrafus 3. részében elhangzott interjú itt érhető el.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Szerzői jog: szigorú döntést hozott az EUB
2018. október 18.

Szerzői jog: szigorú döntést hozott az EUB

Felelős a szerzői jogok megsértéséért az a felhasználó, akinek internetkapcsolatával a jogsértést fájlmegosztással elkövették, nem mondhatja azt, hogy egy rokona használta a kapcsolatot - mondta ki ítéletét az Európai Unió bírósága.

Teltházas ügyvédi konferencia az Alkotmánybíróságon
2018. október 18.

Teltházas ügyvédi konferencia az Alkotmánybíróságon

Először az intézmény történetében, az Alkotmánybíróság elnökének meghívására csaknem százötven ügyvéd vett részt a Magyar Ügyvédi Kamarával együttműködésben szervezett konferencián az Alkotmánybíróság hirdetőtermében.

Életfogytiglan 12 késszúrásért
2018. október 18.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a fiatal férfit, aki két és fél éve 12 késszúrással megölte nőismerősét, mert az elutasította közeledését - közölte a bíróság.

Tankönyvpiac: a kormány fellebbez az EJEB-ítélet ellen
2018. október 17.

A kormány fellebbezni fog a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi elsőfokú, nem jogerős ítélete ellen, amely "nem a tankönyvpiaci kiadványok fejlesztésének állami monopolizálása, hanem a tankönyvek iskolákba történő kiszállításának 2011 decemberében bevezetett és 2013-tól alkalmazott központosítása kapcsán született" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).