„A fogalmazói állás a klasszikus bírói pálya legelső állomása”

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. augusztus 10.
Rovat:
Az Országos Bírósági Hivatal összesen 14 megyében 36 fogalmazói álláshelyre várja a jogi diplomával rendelkező érdeklődőket. A pályázatról és a fogalmazók státuszáról dr. Nagy Annamária, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági titkára beszélt az Inforádió Paragrafus című műsorában 2018. augusztus 9-én, olvasható a birosag.hu-n.

Mint elmondta, az OBH elnöke hirdeti meg évente kétszer, mindig a tavaszi és az őszi államvizsga-időszakokhoz igazodóan a fogalmazó felvételi versenyvizsgákat. 2016-ban teljesen új alapokra helyezték az egész felvételi eljárást. A vizsgáztatás már nem kizárólag a lexikális tudás mérését szolgálja és nem az államvizsga megismétlése. Egy olyan átlátható, egységes, objektív elvárásokon alapuló vizsgáztatási rendszert alakítottak ki, amelynek feladatai alkalmasak a bírósági titkári, bírósági fogalmazói munkához szükséges alapvető kompetenciák, így például a döntési képesség, lényeglátás, szóbeli, írásbeli kifejezőkészség, vagy logikai készség vizsgálatára.

Hozzátette, a fogalmazói állás klasszikusan a bírói pálya legelső állomása. A fogalmazók széleskörű gyakorlati munkát végeznek, egyszerre tanulnak és dolgoznak a három éves joggyakorlati idő alatt. Valamennyi ügyszakban tevékenykednek és emellett egy instruktor bíró útmutatása mentén határozattervezeteket szerkesztenek, jegyzőkönyvet vezetnek, illetve ügyfélfogadási napokat tartanak, azaz segítenek a jogkereső állampolgároknak.

A Paragrafus 3. részében elhangzott interjú itt érhető el.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Az AB elutasította a plakáttörvényt támadó indítványt
2018. december 12.

A településkép védelméről szóló törvény módosításának megsemmisítését ötvenöt országgyűlési képviselő indítványozta az Alkotmánybíróságnál. A testület elutasította az indítványt, és határozatában többek között kiemelte: a támadott szabályozás közjogi érvénytelensége nem állapítható meg, nem tartozik sarkalatosságot igénylő tárgykörbe, világosan értelmezhető a piaci szereplők számára és nem ütközik a véleménynyilvánítás szabadságába sem.

Anomáliák az iskolaérettség megállapítási eljárásban
2018. december 11.

Anomáliák az iskolaérettség megállapítási eljárásban

Az óvodás gyermekek iskolaérettségét megállapítani hivatott szakértői eljárások jelentős elhúzódását eredményezhetik a szabályozás ellentmondásai és hiányosságai, a jogi bizonytalanságok pedig oda is vezethetnek, hogy a szülőket indokolatlan gyámhatósági procedúrának teszik ki – állapította meg az alapvető jogok biztosának vizsgálata.

Aggályos a zenei fesztiválok zajkibocsátásának szabályozása
2018. december 11.

Aggályos a zenei fesztiválok zajkibocsátásának szabályozása

A jogi szabályozás hiányosságait, a zajterhelési határértékek problémáit, a helyi zajvédelmi szabályok elégtelenségét, egy esetben pedig a hatósági eljárás ellentmondását állapította meg a Balaton és a Velencei tó mellett, a Szigeten, valamint a debreceni Nagyerdőben tartott fesztiválok átfogó vizsgálatában a jövő nemzedékek szószólója.