A főváros az Alkotmánybírósághoz fordul a tőle elvett terek miatt


Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul “az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt”. Emellett a bíróságon pert indítanak a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében.

A Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul a fővárostól elvett terek ügyében – közölte a főpolgármester facebook-oldalán.

Karácsony Gergely arra reagált, hogy előzőleg az Országgyűlés által elfogadott, a 2023-as költségvetés megalapozását tartalmazó törvénycsomag részeként elvették a fővárostól a Podmaniczky Frigyes teret, a Vörösmarty teret és a Széchenyi István teret (és a csatlakozó József Attila utcát). E budapesti közterületeknek korábban a fővárosi önkormányzatot terhelő üzemeltetési, kezelési, fenntartási és fejlesztési, valamint ellenőrzési közfeladatai és hatáskörei az V. kerületi önkormányzathoz kerültek.

A főpolgármester azt írta: “a döntéssel szemben előzetesen mind a Pénzügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Belügyminisztérium masszív alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg, eredménytelenül”.

Karácsony Gergely közölte: a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul “az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt”. Emellett a bíróságon pert indítanak a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében – tette hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek