A GVH villamos nagykereskedők összefonódását hagyta jóvá


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a villamossági termékek nagykereskedelmével foglalkozó Újfa-Vill Kereskedelmi Kft. és a francia Sonepar-csoport hazai leányvállalatának összefonódását.

Vizsgálatuk során megállapították, hogy az ügylet nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon, káros hatásai sem várhatók.

A versenyhivatal nyáron indított vizsgálatot a villamossági termékek nagykereskedelmével foglalkozó Újfa-Vill Kereskedelmi Kft. és a francia Sonepar-csoport hazai leányvállalatának összefonódására, miután az előzetes adatok alapján a versenyhatóság nem tudta felmérni, hogy a fúzió milyen hatással lenne a termékeket felhasználó, óriási drágulással küzdő építőipari ágazatra.

Fogyasztóvédelmi Jog Online

A versenyhatóság vizsgálata kiterjedt az értéklánc minden fontosabb szintjére, csaknem 30 különböző szereplőtől szereztek be adatokat az eljáráshoz, megbeszélést folytattak a piac meghatározó szereplőivel, számos versenytárssal, beszállítóval, beszerzési társulásokkal, érdekképviseleti szervekkel.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a piacon megfigyelhető áremelkedés nem magyar sajátosság, a drágulás nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, fő oka pedig a nyersanyagok – réz, alumínium, acél, műanyag – világpiaci árának növekedésével magyarázható – közölte a GVH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Rádiós ügyekben döntött az NMHH

Debreceni, fehérgyarmati, karcagi, győri és miskolci rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekről indíthat pályázati eljárásokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

2022. május 12.

Nőtt az ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken

Az országos 3,1 százalékos átlagot meghaladó, 4,6 százalékos volt az érkezett ügyek számának növekedése a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Kecskeméten.

2022. május 12.

ÁSZ: finomításra szorulnak a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó részletszabályozások

A jogszabályok egyértelműen megkövetelik a fenntarthatósági követelmények figyelembevételét az uniós forrásokból támogatott beruházások megvalósítása során, míg a tisztán költségvetési forrásokból támogatott beruházásokra vonatkozó szabályozások előírnak ugyan a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó elvárásokat, de a részletszabályozások további kidolgozásra, finomításra szorulnak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Az állami beruházások hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez című elemzésében.