A hágai főügyész sajnál egyes felmentéseket

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. december 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alapvetően elégedett a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) munkájával Serge Brammerz, a testület főügyésze, mindazonáltal a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak adott szerdai interjújában kijelentette: sajnálja, hogy az NT felmentett egyes horvát, koszovói és jugoszláv vádlottakat.


Serge Brammerz szerint Ante Gotovina és Mladen Markac volt horvát tábornokot, Ramush Haradinajt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik vezetőjét, és Koszovó jelenlegi miniszterelnökét, valamint Momcilo Perisicet, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét el kellett volna ítélni. Mint mondta: az ügyészség elegendő bizonyítékot mutatott be, a bírák azonban nem így gondolták. Hozzátette azonban, lényeges az is, hogy az említett esetekben bebizonyosodott, hogy bűncselekmények történtek, így a perek anyagát az egyes országok ügyészségei és bíróságai a jövőben emelt vádakban használni tudják. 

Az újságíró kérdésére reagálva – miszerint hogyan lehetséges, hogy az NT a szerb vádlottakat összesen 1024 év börtönbüntetésre ítélte, míg például a horvátokat csak 183-ra – Serge Brammerz felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbek Horvátországban, Boszniában és Koszovóban is harcoltak, és vezetőik mindenhol szörnyű etnikai tisztogatást hajtottak végre. “Amennyiben elfogadjuk ezt az alapvető tényt, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbb elítélt szerb volt” – fogalmazott a hágai főügyész. Majd úgy folytatta: ha azonban nem fogadják el ezt a tényt, mint ahogyan azt a szerb vezetők és a közvélemény is teszi, akkor az igazság elutasításáról beszélhetünk.

[htmlbox jogtar_kepzes]

 

Serge Brammerz szerint a megszületett ítéletek hatása és következménye attól függ, hogy az adott ország vezetői és sajtója hogyan akarja értelmezni az NT döntéseit. Amennyiben a vezetők úgy döntenek, hogy az ítéletek után tovább akarják mélyíteni az ellentéteket, és gerjeszteni a már létező feszültségeket, akkor ők lesznek a felelősek a következményekért – magyarázta a hágai Nemzetközi Törvényszék utolsó főügyésze. “Ha nem is hiszem azt, hogy az NT munkája egyértelműen a megbékéléshez vezet, úgy gondolom, hogy a felelősség megállapítása a megbékélés előfeltétele lehet” – tette hozzá. 

A hágai Nemzetközi Törvényszék az év végén 24 évnyi tevékenység után végleg bezárja kapuit, a fennmaradt ügyeket pedig az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni
2019. november 18.

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben hétfőn.

Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét
2019. november 18.

A Fővárosi Törvényszék (FT) másodfokon helybenhagyta azt az elsőfokú végzést, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását és kényszerintézkedésként - a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Jogerősen elítéltek egy uzsorázó házaspárt
2019. november 18.

Az ügyészi indítványnak helyt adva jogerősen két év, illetve egy év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy uzsorázó kevermesi házaspárt, akik nélkülöző sértetteknek kölcsönöztek pénzt - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője hétfőn.