A Legfőbb Ügyész az Európai Csalás Elleni Hivatal főigazgatójával találkozott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Polt Péter és – a minden tagállamot érintő bemutatkozó látogatása keretében Magyarországra érkezett – Ville Itälä először folytatott megbeszélést, amióta az OLAF főigazgatójának kinevezték. A találkozó középpontjában az eddigi együttműködés áttekintése, és a kapcsolatok további erősítése volt.

A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók. A két szervezet közötti folyamatos és jó kapcsolatot az OLAF korábbi főigazgatója, Giovanni Kessler is kiemelte.

Az OLAF feladata az európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos adminisztratív szabálytalanságok feltárása. A vizsgálat eredményeként, többek között, igazgatási, pénzügyi vagy igazságügyi ajánlást tehet.

Igazságügyi ajánlással akkor él a hivatal, ha a közigazgatási vizsgálat megállapításai alapján, az OLAF álláspontja szerint, bűncselekményre merülhet fel adat az ügyben. Az igazságügyi ajánlás nyomán az adott tagállam arra jogosult szervei döntik el a nyomozás szükségességét.
A szervezetek jó munkakapcsolatát mutatja, hogy a magyar ügyészség minden OLAF igazságügyi ajánlásra vagy elrendelte a nyomozást, vagy ha már volt az ügyben folyamatban nyomozás, akkor a nyomozás keretében értékelték azt.

A hazai nyomozások eredményességét igazolja, hogy az OLAF 2018-as éves jelentése szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot (36%) lényegesen meghaladóan emel vádat az OLAF igazságügyi ajánlásaival érintett ügyekben (45%).

További pozitív irányú változás, hogy az OLAF igazságügyi ajánlásainak száma az utóbbi években folyamatosan csökkent. Míg 2015-2016-ban tíz-tíz, 2017-ben hat, 2018-ban négy, 2019-ben pedig két ajánlás érkezett. Ez utóbbi két ajánlás egy folyamatban lévő nyomozást érint, amely ügyben, az OLAF és más uniós országok részvételével, korábban már közös nyomozócsoport állt fel.

A találkozón a felek megerősítették, hogy az uniós pénzeket érintő bűnügyi visszaélések kapcsán a szervezetek közötti hatékony információcserét és együttműködést továbbra is kiemelten fontosnak tartják. Emellett megállapodtak abban, hogy az eddig is jól működő szakmai kapcsolat további elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást dolgoznak ki.

(MTI-OS)


Kapcsolódó cikkek

2019. június 11.

Polt Péter kitüntette Handó Tündét

Az Ügyészség Napja alkalmából 2019. június 11-én legfőbb ügyészségi ünnepséget rendeztek az Igazságügyi Palota dísztermében. Az eseményen dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Pro Cooperatione Emlékérmet adományozott dr. Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének.
2019. október 14.

Polt: eredményes és gyors az ügyészségi munka

A lényegesen megváltozott jogi szabályozás ellenére változatlanul stabil, jó eredményeket mutat és kellően gyors az ügyészségi munka – írta Polt Péter legfőbb ügyész a szervezet tavalyi tevékenységéről szóló beszámolójában, amelyet hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek.