A lengyel igazságszolgáltatási tanács az EU közbenjárását kéri a testület függetlensége érdekében


A lengyel állami szervek, az Európai Unió, az Európa Tanács és más, a bíróságok függetlensége felett őrködő intézmények közbenjárását kérte függetlensége érdekében a lengyel országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) abban a nyilatkozatban, amelyet a testület elnöksége kedden továbbított a sajtónak.

A nyilatkozatban „jogtalan és erőszakos merényletnek” minősítették, hogy a lengyel alkotmányos szervként működő, a hatalmi ágak egyensúlya felett őrködő KRS varsói székhelyére múlt szerdán „ügyészségi és rendőrségi behatolás történt”.

A KRS múlt szerdai közleménye szerint a rendőrök azt követelték, hogy adják ki nekik az általános bíróságok munkatársainak fegyelmi ügyeivel foglalkozó fő ügyvivőnél és két helyettesénél elhelyezett iratokat, miközben maguk az érintettek nem voltak a helyszínen.

A körzeti és kerületi bíróságoknál dolgozó fegyelmi ügyvivők munkáját Piotr Schab fő bírósági fegyelmi ügyvivő felügyeli. A KRS adminisztratív szempontból biztosítja a fegyelmi ügyvivők működését.

Dagmara Pawelczyk-Woicka, a KRS elnöke később a sajtóval közölte: az ügyészség és a rendőrség akciója során az ő távollétében feltörték a fegyelmi ügyvivők irodájában a páncélszekrényt, és iratokat vittek el onnan.

A KRS keddi nyilatkozata szerint a múlt heti rendőrségi akció törvénytelen volt, és „a demokratikus jogállam összes alapelvét megsértette”. A történtek lengyelországi és európai viszonylatban is „példa nélkül álló támadást jelentenek egy alkotmányos állami szerv ellen” – fogalmaztak.

Bírálták többek között, hogy a KRS elnökét nem tájékoztatták előre a házkutatásról, és az előírásokat megsértve Piotr Schabtól nem kérték az iratok önkéntes átadását.

Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője múlt szerdán azzal magyarázta a történteket, hogy az ügyvivők nem a KRS munkatársai, csak helyiségeket bérelnek a testület székhelyén. A rendőrség pedig olyan iratokat foglalt le, amelyeket a fegyelmi ügyvivők már több hónappal ezelőtt kötelesek lettek volna átadni az Adam Bodnar igazságügyi miniszter által kinevezett új illetékeseknek – állította Adamiak.

Az igazságügyi miniszter ugyanis az év elejétől már több fegyelmi ügy elbírálását megvonta a jelenlegi ügyvivőktől, és új, tárcája kötelékében dolgozó úgynevezett „ad hoc ügyivőket” bízott meg ezzel.

Kedden a lengyel állami ügyészség közölte: Piotr Schabot, valamint három más fegyelmi ügyvivőt iratok rejtegetésével gyanúsítottak meg, és mentelmi joguk megvonását kezdeményezték emiatt a legfelsőbb bíróságnál.

Malgorzata Manowska, a legfelsőbb bíróság elnöke múlt csütörtökön felháborodását fejezte ki a rendőrség eljárása miatt. Nyugtalanítónak nevezte a történteket Andrzej Duda államfő is.

A KRS több éve politikai vita tárgya Lengyelországban. A jelenlegi kormánytöbbség visszaállítaná a 2017 előtti állapotot, amelyben a 25 tagú KRS 15 bíró tagját a bírói szervezetek választották meg. Az előző, jobboldali kormány ezt úgy változtatta meg, hogy a testület bíró tagjait a szejm választja.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.