A Magyar Ügyvédi Kamara visszautasítja az ügyvédeket ért támadásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége – egyhangú döntésével – a leghatározottabban visszautasítja az ügyvédeket érő támadásokat, ennek keretében az ismételten felbukkanó listázási próbálkozásokat – tette közzé a Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége állásfoglalását.

Az Elnökség – megerősítve a MÜK elnöke által e témában az elmúlt napokban tett nyilatkozatait – aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre – írja a kamara közleményében.

Mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét, és az állampolgárokat arra sarkalhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják.

A hivatásunkat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviseletük ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is.

E munkájuk során az ügyvédek természetesen kötelesek a törvényeket és a hivatás etikai szabályait betartani, amelynek megsértéséért fegyelmi felelősséggel tartoznak – zárul a közlemény.


Kapcsolódó cikkek

2020. január 20.

Börtönkártérítések: nem fizet a kormány

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára.
2020. január 16.

Darák: jó a szakmai párbeszéd a kormány és az igazságszolgáltatás között

Jónak tartja a szakmai párbeszédet a kormány és az igazságszolgáltatás között az utóbbi időben nagyobb nyilvánosságot kapott ügyek kapcsán Darák Péter, a Kúria elnöke, aki joggyakorlat-elemző csoport felállítását rendelte el a fogvatartottak kártalanítási eljárásainak vizsgálatára.