A MÜK elnöke a Kormány tagjaihoz fordult a KATA módosítás miatt


Az Elnökség egyhangú felhatalmazása alapján az ügyvédség érdekében a Kamara elnöke levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, dr. Varga Judit igazságügyi miniszterhez és dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

A Magyar Ügyvédi Kamara megdöbbenéssel értesült a mai napon a Kormány képviseletében dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által – minden előzetes egyeztetés nélkül – előterjesztett, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló T/583. számú törvényjavaslat benyújtásáról. A törvényjavaslat – miközben a jelenlegi KATA-s adózók százezreit fogja kizárni ebből az adónemből – az ügyvédek és ügyvédi irodák számára, rendkívül rövid felkészülési idő mellett 2022. szeptember 1. napjától eleve kizárná azt, hogy az ügyvédi hivatásrend jelentős része által igénybe vett adózási formát, a kisadózó vállalkozások tételes adózását (KATA) válasszák.
A teljesség kedvéért szükséges kiemelni, hogy a törvényjavaslat  alapján mindenkire irányadó szabály, hogy megszűnik a KATA-alanyiság, ha az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetőtől szerez bevételt (lényegében nem magánszemélytől, illetve külfölditől).
Ez a KATA-alanyok rendkívül széles rétegét érinti, gyakorlatilag minimálisra szorítva vissza az adónem választására jogosultakat, azaz nem állítható, hogy az új KATA törvény a javaslat szerint kifejezetten az ügyvédség ellen irányulna, hiszen ha az ügyvéd, ügyvédi iroda visszakerülne az egyéni vállalkozók mellé, akkor is értelemszerűen a fenti szűkítés vonatkozna az ügyvédekre, magyarul minden olyan ügyvéd kiesne akkor is a KATA-ból, akinek akárcsak egy nem magánszemély, illetve külföldi ügyfele lenne.
(MÜK 28. számú hírlevele)

Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.