A MÜK visszavonta a Zoom auditációját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MÜK elnöke a közelmúltban felmerült biztonsági problémák miatt hozta meg döntését.

Az elmúlt napokban számos olyan cikk és elemzés látott napvilágot, mely szerint a világszerte széles körben használt Zoom videokonferencia alkalmazásnem biztonságos.

Az ügyvédi titok védelme érdekében ezért dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke ennek az eszköznek az auditációját április 3. napi hatállyal visszavonta.

Az auditáció visszavonása nem érinti az eddig ezen rendszerrel történt távazonosítások és távellenjegyzések érvényességét (nem az eszköz alkalmassága, hanem az eszköz útján továbbított adatok bizalmassága tekintetében merültek fel kockázatok).

Ezzel szemben a Google Hangouts Meet szolgáltatásban, amelynek a megbízhatóságával kapcsolatban ilyen problémák nem merültek fel, 2020. július 1-ig ingyenessé vált a videók rögzítése. Így ez az eszköz is alkalmas a távazonosításra és távellenjegyzésre, ezért a MÜK elnöke ezt az eszközt – szintén a mai naptól – auditálta.

(A Budapesti Ügyvédi Kamara 593. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek