A pénzmosás és az emberkereskedelem visszaszorítására fókuszál az EU


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy tervei szerint fokozzák a tagállamok közötti bűnügyi együttműködést és kiemelt figyelmet fordítanak az emberkereskedelemre, valamint új szabályozással lépnek fel a pénzmosás elleni küzdelemben.


A Bizottság vezetése ötéves ütemtervet állított fel a jogalkotási javaslatok előterjesztésére, amelyek célja az egyre jobban digitalizálódó szervezett bűnözés elleni küzdelem, mert a bűnözők hamisított gyógyszerekkel nyerészkedtek a koronavírus-járvány idején. A különböző bűnözői csoportok már több mint egymilliárd hamis vagy nem létező vakcinát kíséreltek meg eladni – jelentette be a Bizottság, hozzátéve, hogy erősítik a szervezett bűnözői csoportok felszámolásával és vezetőik letartóztatásával kapcsolatos fellépést, ezért nem a „kishalakkal” foglalkoznak majd.

A Bizottság szerint a szervezett bűnözői csoportok 70% -a négy vagy több EU-országban működik, és fegyver-, kábítószer- vagy emberkereskedelemből, a bevándorlók csempészéséből, számítógépes bűnözésből és egyéb súlyos bűncselekményekből származó bevételeik 2019-ben 139 milliárd euróra rúgtak, amely az egész EU éves GDP-je 1% -ának felel meg.

A Bizottság javaslatait méh az EU-tagállamok képviselőiből álló Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a biztosok már bejelentették, hogy új bűnügyi együttműködési kódexet hoznak létre és tárgyalnak az Europol – Interpol együttműködési megállapodásról. Új szabályokat vezetnének be a pénzmosás ellen, és aktualizálnák a bűncselekményből származó vagyon elkobzására vonatkozó szabályokat. Manapság ennek a vagyonnak csak az 1% -át kobozzák el, és a pénzmosásnak is csak kisebb részét derítik fel. Mivel a bűncselekmények jelenleg már 80% -ában van jelen valamilyen digitális elem, ezért a Bizottság felül fogja vizsgálni az adatmegőrzésre vonatkozó iránymutatásokat, és javaslatot tesz a bűnüldöző hatóságok számára a titkosított információk megosztására.

Az emberkereskedelem területén arra törekszik az EU, hogy meghatározzák az uniós szintű minimális szabályokat az emberkereskedelem áldozatai által folytatott tevékenységből tudatosan profitáló személyek, szervezetek büntetőjogi üldözésére.

A Bizottság olyan szabályozást tervez, amely lehetővé teszi az internetes vállalatok számára, hogy eltávolítsák a kiszolgáltatott emberek toborzásához vagy kizsákmányolásához használt platformokat. 2017-ben és 2018-ban az emberkereskedelem több mint 14.000 áldozatát regisztrálták Európában, többségük nők és lány gyermek volt.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.

2023. január 24.

Novák Katalin és az elnöki kegyelemem intézménye

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában nemcsak olyan bőkezűen mérte az államfői kegyelmet, mint negyed évszázada senki, de megdöntött egy másik rekordot is: 10 év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul rögtön hétszer.