A pénzmosás és az emberkereskedelem visszaszorítására fókuszál az EU

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy tervei szerint fokozzák a tagállamok közötti bűnügyi együttműködést és kiemelt figyelmet fordítanak az emberkereskedelemre, valamint új szabályozással lépnek fel a pénzmosás elleni küzdelemben.


A Bizottság vezetése ötéves ütemtervet állított fel a jogalkotási javaslatok előterjesztésére, amelyek célja az egyre jobban digitalizálódó szervezett bűnözés elleni küzdelem, mert a bűnözők hamisított gyógyszerekkel nyerészkedtek a koronavírus-járvány idején. A különböző bűnözői csoportok már több mint egymilliárd hamis vagy nem létező vakcinát kíséreltek meg eladni – jelentette be a Bizottság, hozzátéve, hogy erősítik a szervezett bűnözői csoportok felszámolásával és vezetőik letartóztatásával kapcsolatos fellépést, ezért nem a „kishalakkal” foglalkoznak majd.

A Bizottság szerint a szervezett bűnözői csoportok 70% -a négy vagy több EU-országban működik, és fegyver-, kábítószer- vagy emberkereskedelemből, a bevándorlók csempészéséből, számítógépes bűnözésből és egyéb súlyos bűncselekményekből származó bevételeik 2019-ben 139 milliárd euróra rúgtak, amely az egész EU éves GDP-je 1% -ának felel meg.

A Bizottság javaslatait méh az EU-tagállamok képviselőiből álló Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a biztosok már bejelentették, hogy új bűnügyi együttműködési kódexet hoznak létre és tárgyalnak az Europol – Interpol együttműködési megállapodásról. Új szabályokat vezetnének be a pénzmosás ellen, és aktualizálnák a bűncselekményből származó vagyon elkobzására vonatkozó szabályokat. Manapság ennek a vagyonnak csak az 1% -át kobozzák el, és a pénzmosásnak is csak kisebb részét derítik fel. Mivel a bűncselekmények jelenleg már 80% -ában van jelen valamilyen digitális elem, ezért a Bizottság felül fogja vizsgálni az adatmegőrzésre vonatkozó iránymutatásokat, és javaslatot tesz a bűnüldöző hatóságok számára a titkosított információk megosztására.

Az emberkereskedelem területén arra törekszik az EU, hogy meghatározzák az uniós szintű minimális szabályokat az emberkereskedelem áldozatai által folytatott tevékenységből tudatosan profitáló személyek, szervezetek büntetőjogi üldözésére.

A Bizottság olyan szabályozást tervez, amely lehetővé teszi az internetes vállalatok számára, hogy eltávolítsák a kiszolgáltatott emberek toborzásához vagy kizsákmányolásához használt platformokat. 2017-ben és 2018-ban az emberkereskedelem több mint 14.000 áldozatát regisztrálták Európában, többségük nők és lány gyermek volt.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


100 millió eurós bírságot kapott a Google Olaszországban
2021. május 14.

100 millió eurós bírságot kapott a Google Olaszországban

102 millió eurós bírságot szabott ki az olasz versenyhivatal a Google-re. A 36 milliárd forintnak megfelelő összeget azért kell befizetnie az amerikai cégóriásnak, mert a hatóság szerint visszaélt piaci dominanciájával.