A Quaestor-ügyben is jól szerepelt a távmeghallgatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2019. január 10-től heti négy napon további tanúk kihallgatásával folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalássorozata. A nyári ítélkezési szünetig a bíróság összesen 90 tárgyalást tűzött ki az ügyben.

A Fővárosi Törvényszéken két új védő közreműködésével 2018. december végén folytatták a T. Cs. és társai ellen folyamatban lévő büntetőügy bírósági eljárását. A módosított, illetve ahhoz csatolt újabb vádirat ismertetését követően tanúmeghallgatásra került sor a távmeghallgatási rendszer segítségével. Az ügy egyik vidéki érintettje egészségügyi állapota miatt nem tudott a fővárosba utazni, így a közelmúltban kiépített, kép és hang egyidejű átvitelét lehetővé tévő zárt láncú infokommunikációs rendszer segítségével vidékről tette meg vallomását.

A modern technológiának köszönhetően egyre több bírósági eljárás során használható a távmeghallgatási rendszer, amely gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi azokat.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

Átfogóan vizsgálja a tanulókat érő szexuális zaklatást, bántalmazást az ombudsman

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított  általános, valamint középfokú iskolában és szakképző intézményben a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépés és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülmények, intézkedési lehetőségek megfelelő feltérképezése, javaslatok megfogalmazása érdekében – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

2023. március 17.

Szigorították az állatkínzásért kiszabható büntetést Spanyolországban

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük – egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

2023. március 17.

Uniós biztos: a tagállami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó állításokat

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes tagállami hatóságok teljes mértékben éljenek hatáskörükkel, és alaposan vizsgálják ki a jogellenes megfigyelési tevékenységekre vonatkozó állításokat, és állítsák helyre az állampolgárok bizalmát – jelentette ki Maired McGuinness uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.