A Sberbankban ragadt ügyvédi letétekről


A MÜK elnöke szerint az ügyvédi letéti számlákra vonatkozóan a zárolást fel kellene oldani.


A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke levélben fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz (az MNB) a Sberbank végelszámolása miatt elérhetetlenné vált ügyvédi letétek ügyében.

Az MNB 2022. március 2-án 0 órától 30 napra megtiltotta a Sberbank Zrt-nél vezetett számlákról a 7.000.000,- forint feletti kifizetéseket, majd visszavonta a Sberbank Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak végelszámolással történő megszüntetését.

Ennek következtében az ügyvédi letéti számlákat a Sberbankban vezető ügyvédek nem tudnak eleget tenni az Üttv. 49. § szerint a letéti szerződésből eredő kötelezettségeik teljesítésének, amely nemcsak az egyes ügyvédekbe, hanem az ügyvédségbe és a jogrendszerbe vetett közbizalom és a forgalombiztonság követelményének.

A MÜK elnöke szerint az ügyvédi letéti számlákon elhelyezett letéti összegek kifizetésének korlátozása nem szükséges és nem segíti az MNB által elérni kívánt célt.

Az ügyvédi letéti számlákat a pénzintézet vagyonától elkülönítve kell kezelni, azokkal sem a letéteményes ügyvéd, sem a pénzintézet nem gazdálkodhat és ezen pénzletétek nem képezik a pénzintézet felszámolási vagyonának részét.

Az elkülönített letéti számlákra az Országos Betétbiztosítási Alap által nyújtott garancia számlánként vonatkozik.

A fentiekre tekintettel a MÜK elnöke kezdeményezte a letéteményes ügyvédek által kezelt letéti számlákon a korlátozás bevezetése előtt letétként kezelt összegek vonatkozásában a korlátozás feloldását.

(Magyar Ügyvédi Kamara 23. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.