A szoftverlicenc nem termék

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 27.
Rovat:

Az Egyesült Királyság fellebbviteli bírósága múlt héten megszületett ítéletében eldöntötte, hogy a szoftverlicenceket nem lehet terméknek minősíteni.


A licenc forgalmazója azért fordult a bírósághoz, mert a brit adóhatóság terméknek minősítette az értékesített felhasználási kódokat, így a termékértékesítés után adót kellett volna fizetnie a vállalkozásnak.

A bíróságnak tehát abban kellett döntést hoznia, hogy a licencek értékesítése a brit kereskedelmi szabályok szerint termékértékesítésnek minősül-e.

Az elsőfokon eljáró bíróság megállapította a termékértékesítést.  A fellebbviteli bíróság azonban nem értett egyet a döntéssel és megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, kimondva: a szoftverlicenc nem minősül terméknek.

A bíróság indokolásában az angol fogyasztóvédelmi törvényre hivatkozott, amely úgy határozza meg a termék fogalmát, hogy az egy kézzelfogható, ingó dolog. Az értékesített licencet ezzel szemben elektronikus úton bocsátották a vásárlók rendelkezésére, nem pedig egy fizikai adathordozón.
A bíróság szerint mivel a licenc nem termék, hanem egy felhasználási jogosultság, ezért arra a szellemi alkotások jogának szabályait kell alkalmazni.  

A bíróságoknak egyre több szoftverrel kapcsolatos ügyben kell döntést hozniuk. A tegnapi cikkünkben olvashattak például a DNS szerepéről az igazságszolgáltatásban.

Tavaly az Európai Unió Bírósága döntött arról, hogy az olyan szoftver, amely elősegíti a kalóz tartalmak letöltését, sértheti a szellemi alkotások jogát.

Illetve a tavalyi év egyik legnagyobb horderejű ügye volt az autógyárak által alkalmazott károsanyag kibocsátási értékeket meghamísító szoftverek ügye.

(jurist.org)

[htmlbox jog_innovacio_versenykepesseg]

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.