A Taylor Wessing Budapest az év jogász csapata a szellemi alkotások jogában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakma első számú hazai elismerésének számító Jogászdíjat szellemi alkotások kategóriában nyerte el Dr. Novák Zoltán, Dr. Kőhidai Gábor és Dr. Kopasz János csapata, akik egy globálisan piacvezető, művészeti alkotások kiadásával foglalkozó cégcsoport egyik jelentős magyarországi üzletágának menedzsment általi kivásárlásánál nyújtottak jogi tanácsadást, olvasható a Jogászvilághoz eljuttatott közleményben.

Idén is díjazta a Wolters Kluwer kiadó a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai jogászokat, összesen 14 kategóriában. A hazai alapítású „Jogászdíj” különlegessége, hogy elnyerésére minden olyan jogász esélyes, akinek munkáját ügyfélközpontúság, innováció és példaértékűség egyaránt jellemzi. A Taylor Wessing budapesti irodáját összesen négy kategóriában jelölték a díjra. A szellemi alkotások joga mellett adatvédelem, ingatlanjog és vitarendezés témában is értékelték a Taylor Wessing által az elmúlt évben ellátott egy-egy konkrét ügyet.

A Taylor Wessing “Szerzői jogi szövevények” című győztes pályázata egy globálisan piacvezető, művészeti alkotások kiadásával foglalkozó cégcsoport egyik magyarországi üzletágának kiszervezésével kapcsolatos összetett tranzakciós munkát mutatta be. A bírálóbizottság véleménye szerint az ismertetett szerződéses struktúra a szerzői jog, társasági jog és polgári jog jogintézményeinek kreatív, széles körben felhasználható újragondolásáról tanúskodott.

Az ügyben a Taylor Wessing a multinacionális cégcsoportot képviselte, melynek repertoárjában kortárs és klasszikus szerzők műveinek (részben kizárólagos) kiadói jogai szerepelnek. A díjra jelölt ügylet alapja egy Magyarországon végzett, de nemzetközi szinten is jelentős kiadói üzletág kiszervezése volt, mely végül egy menedzsment általi kivásárlás keretében valósult meg. A sok tekintetben szigorú magyar szerzői jogi szabályozás ugyanakkor egy összetett szerződéses rendszer kialakítását igényelte. A Taylor Wessing csapatának a bírálóbizottság által díjazott innovatív jogi megoldásai hozzásegítették a feleket üzleti akaratuk megvalósításához.

(Megjegyzés: a Wolters Kluwer a kiadója internetes újságunknak, a Jogászvilágnak is.)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.