A vádesküdtszék meghallgatta Mike Pence volt amerikai alelnököt a 2021-es hatalomátadás körülményeiről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanúként jelent meg az amerikai szövetségi vádesküdtszék előtt Mike Pence volt amerikai alelnök a 2021-es elnöki hatalomátadást körülményeit vizsgáló eljárás keretében csütörtökön.

Donald Trump egykori alelnökét zárt ajtók mögött hallgatták meg Washingtonban a Szövetségi Kerületi Bíróságon, ahova kötelező jellegű idézést kapott, és eskü alatt kellett vallomást tennie.

Mike Pence-t kulcsfontosságú tanúként emlegetik az ügyben, amely Donald Trump felelősségének megállapításáról szól a 2021-es hatalomátadás eseményei során és, amelyet a jelenlegi igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith felügyel.

Mike Pence korábban nyilvánosság előtt is beszélt arról, hogy egykori fehér házi főnöke, Donald Trump, 2021 januárjának elején próbált rá nyomást gyakorolni, hogy alelnökként késleltesse Joe Biden amerikai elnök győzelmének kongresszusi jóváhagyását, mint a szenátus elnöke. Állítása szerint ezt visszautasította, ami konfliktust idézett elő közte és Donald Trump között.

Mike Pence az esküdtszék kötelező jellegű idézését, a rá vonatkozó jogi mentességre hivatkozva, korábban bíróság előtt támadta meg, amely ,részben helyet adva a kérelmének, úgy döntött, hogy a meghallgatáson nem kell nyilatkoznia a szenátus elnökeként tett lépéseiről, ugyanakkor Donald Trump cselekedeteit érintően válaszolnia kell az esküdtszék kérdéseire.

2021. január 6-án a Donald Trump mellett tüntető tömeg egy része, áttörve a biztonsági kordont, betört a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, ahol megzavarta a törvényhozás alakuló ülését Washingtonban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. április 5.

Donald Trumpot vád alá helyezték

Ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke a New York-i bíróság előtt, miután kedden hivatalosan is vád alá helyezték az ügyész kezdeményezésére.
2014. december 12.

Az „állítólag” szó felér egy börtönből való szabadulással?

Az ember reggel felébred, és hirtelen ott hever előtte egy sztori – meséli a lehallgatási botrány kezdeteiről Gillian Phillips, a Guardian jogi szerkesztőségének vezetője. Interjúnk első rész következik.

Az 1821-ben Manchesterben alapított újság mára – a The Daily Telegraph és a The Times mögött – a britek harmadik legkedveltebb napilapjává nőtte ki magát. Egy 2012 nyarán végzett felmérés szerint az online kiadások tekintetében is a harmadik helyet foglalja el a világ legolvasottabb lapjai sorában[1].

A BBC korábbi ügyvédnőjével, a College of Law pertartásra, büntetőjogra és munkajogra szakosodott előadójával[2] a brit jogrendszer, média-és sajtóélet, valamint a médiaszabályozás jelenlegi helyzete mellett arról is beszélgettünk, hogy szerinte mi a legizgalmasabb a büntetőjogban, milyen érzés történelmi ügyekben személyesen is részt venni, és miért hasznos, ha az ember egy kicsit paranoid.

2020. november 27.

Elnöki kegyelmet kapott Trumptól volt tanácsadója

Donald Trump kegyelmet adott Michael Flynn, volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, aki bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak Trump orosz tisztviselőkkel való kapcsolatáról.