A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.


A vakcinaútlevél célja, hogy megkönnyítse az EU-n belüli szabad mozgást a koronavírus idején, amelynek érdekében közös szabályozást fogadnak el a koronavírus oltási, tesztelési és gyógyultságra vonatkozó tanúsítványok kibocsátására, ellenőrzésére és elfogadására. E közös véleményével az EDPB és az európai adatvédelmi biztos felkéri az uniós társjogalkotókat (EP és a Tanács) annak biztosítására, hogy a vakcinaútlevél teljes mértékben összhangban álljon a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogszabályokkal. Az EU és az Európai Gazdasági Térség valamennyi országának adatvédelmi biztosa hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell az uniós polgárok és a lakosok alapvető jogait érintő kockázatokat, amelyek a vakcinaútlevél kiállításából eredhetnek, beleértve annak esetleges véletlen másodlagos felhasználását.

Az EDPB és az európai adatvédelmi biztos hangsúlyozza, hogy a vakcinaútlevél használata semmilyen módon nem vezethet a polgárok közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetéséhez, és teljes mértékben összhangban kell lennie a szükségesség, az arányosság és a hatékonyság alapelveivel. Tekintettel a javaslatban szereplő intézkedések jellegére, az EDPB és az európai adatvédelmi biztos úgy véli, hogy a vakcinaútlevél bevezetéséhez átfogó jogi szabályozás kell.

Andrea Jelinek, az EDPB elnöke azt nyilatkozta, hogy: “A minden tagállamban elfogadott vakcinaútlevél jelentős előrelépést jelenthet az EU-n belüli utazásoknál. Bármely nemzeti vagy uniós szinten elfogadott intézkedés, amely személyes adatok kezelésével jár az adatoknak tiszteletben kell tartaniuk a hatékonyság, a szükségesség és az arányosság alapelveit. Az EDPB és az európai adatvédelmi biztos kiemelte, hogy a vakcinaútlevél tagállamok általi használatával kapcsolatos adatkezeléshez megfelelő jogalap és adatkezelési biztosítékok kellenek.”

Wojciech Wiewiórowski, európai adatvédelmi biztos, kijelentette: világossá kell tenni, hogy a javaslat nem teszi lehetővé – és nem is vezethet – a személyes adatok uniós szintű központi adatbázisban való nyilvántartásához. Biztosítani kell továbbá, hogy a személyes adatokat a feltétlenül szükséges időnél ne kezeljék tovább, és hogy a pandémiát követően az adatokhoz való hozzáférés és azok használata nem megengedett.

Korlátozott precedensjog webinárium

Mindig is hangsúlyoztam, hogy a koronavírus elleni küzdelemben hozott intézkedések ideiglenesek, és kötelességünk biztosítani, hogy a válság után ne maradjanak fenn.” A koronavírus járvány által okozott vészhelyzetben az EDPB és az európai adatvédelmi biztos ragaszkodik a hatékonyság, a szükségesség, az arányosság és a diszkriminációmentesség elvének tiszteletben tartásához. Az EDPB és az európai adatvédelmi biztos megismételte, hogy az közös nyilatkozat kiadásának pillanatában kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást (vagy felépült a koronavírus okozta betegségből) rendelkezik-e az immunitással, és ha igen, az meddig tart. De a tudományos bizonyítékok naponta születnek. Számos tényező azonban továbbra is ismeretlen az oltás hatékonyságával kapcsolatban.

A vakcinaútlevélre vonatkozó javaslatnak világos és pontos szabályokat kell meghatároznia a vakcinaútlevél hatályára és alkalmazására vonatkozóan, és megfelelő biztosítékokat kell bevezetnie. Ez lehetővé teszi az érintettek számára, hogy megfelelő garanciákat kapjanak arra, hogy hatékony módon védik őket az esetleges diszkriminációval szemben.

A javaslatnak kifejezetten tartalmaznia kell, hogy az EU tagállamai nem engedélyezik az érintettek adataihoz való hozzáférést és azok későbbi felhasználását a világjárvány elmulta után.

Az EDPB és az európai adatvédelmi biztos is egyértelművé tette, hogy a tervezett rendelet alkalmazását szigorúan a jelenlegi koronavírus válságra kell korlátozni.

A közös vélemény konkrét ajánlásokat tartalmaz a javaslat által érintett adatkategóriák tisztázására, az adattárolásra, az átláthatósági követelményekre, valamint az adatkezelők és a személyes adatok kezeléséhez szükséges azonosítására.

(edpb.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Nőtt az alkuképesség a használt házaknál

Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt. A tégla és a panel lakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent – közölte az Otthon Centrum.