A várandósság nem érinti a tanulmányi szerződést

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 16.
Rovat:

A várandós kérelmező azért fordult a hatósághoz a munkáltatójával szemben, mert álláspontja szerint terhessége miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetés érte a munkáltató részéről, aki nem fizette ki a 2017. április 1-ig szóló tanulmányi szerződésben biztosított teljesített vizsgák díjának egy részét, illetve a további fennmaradó díjakat, miután a kérelmező bejelentette várandósságát.


A várandós kérelmező azért fordult a hatósághoz a munkáltatójával szemben, mert álláspontja szerint terhessége miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetés érte a munkáltató részéről, aki nem fizette ki a 2017. április 1-ig szóló tanulmányi szerződésben biztosított teljesített vizsgák díjának egy részét, illetve a további fennmaradó díjakat, miután a kérelmező bejelentette várandósságát. A munkáltató annak ellenére járt el jogsértően, hogy a kérelmező munkájával meg voltak elégedve, még jutalmat is kapott.

A nő csatolta a hatóság részére a munkaszerződése másolatát, továbbá a munkáltatóval folytatott levelezést, valamint a ki nem fizetett számlát és a terhességéről szóló orvosi igazolást. 

Az eljárás alá vont munkáltató úgy nyilatkozott, hogy a kérelmező 2017. február 13-tól március 21-ig terjedő időtartamra keresőképtelenséget jelentett, de a munkáltató kérése ellenére hivatalos dokumentummal nem igazolta, szóbeli tájékoztatása alapján, azóta is keresőképtelen állapotban van.

A munkáltató feltételezése szerint az oktatás és a vizsgák, jóval megterhelőbbek, mint a munkába járás, ezért a munkavállaló valószínűleg nem tud részt venni az oktatásokon, és nem tudja teljesíteni a tanulmányi szerződésben foglalt kötelezettségeit.

A munkáltató szerint a várandós nő a munkaköri kötelezettségeit közepes színvonalon látta el, és a munkához való hozzáállásában már 2016. október-november tájékán érezhető volt a negatív irányú változás. Ennek ellenére a munkáltató nem figyelmeztette írásban, nem is szüntette meg a munkaviszonyát, hanem épp azért, hogy ösztönözze, pénzbeli jutalomban részesítette.

A munkáltató hangsúlyozta, hogy nem mondta fel a tanulmányi szerződést, hanem csupán az abban vállalt kötelezettségének a teljesítését függesztette fel a helyzet tisztázásáig.  

A hatóság az ügyben tárgyalást tartott, ahol a felek között egyezség született, melyben a munkáltató vállalta, hogy felveszi a kapcsolatot az oktatást végző céggel, és a kérelmező tanulmányi szerződésében foglalt tanfolyammal kapcsolatos ki nem fizetett számlákat kiegyenlíti, amelyről írásban értesíti a hatóságot.

(egyenlobanasmod.hu)

[htmlbox jogtar_kepzes]


Kapcsolódó cikkek:


Kórházi betegektől lopott, börtönbe megy
2018. augusztus 16.

Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy férfit, aki visszaesőként egy erzsébetvárosi kórházban betegek értékeit lopta el - közölte a fővárosi főügyészhelyettes.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.