ÁEK-ítélet: fellebbezett az ügyészség

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. április 29.
Címkék: , ,
Rovat:
Az ügyészség fellebbezett az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) egykori vezetőjét hűtlen kezelés bűntettének vádja alól felmentő ítélet ellen – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész hétfőn.

A kerületi ügyészség fellebbezést jelentett be az ítélet részbeni megalapozatlansága miatt, a vádlottak bűnösségének megállapítása, valamint pénzbüntetésre ítélésük érdekében – olvasható az ügyészségi közleményben.

A Fővárosi Törvényszék pénteken közölte, hogy felmentő ítéletet hozott a bíróság abban a megismételt büntetőügyben, amelyben Szilvásy Istvánt, az ÁEK egykori vezetőjét és két vádlott-társát hűtlen kezeléssel vádolta az ügyészség. Szilvásy Istvánt azzal vádolták, hogy az ÁEK vezetőjeként 2007-2008-ban indokolatlanul szerződött egy céggel, amelynek feladata bér- és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tanácsadás lett volna, valamint indokolatlanul kötött szerződést egy főorvossal, mivel az intézmény dolgozói is elvégezhették volna az általa ellátandó feladatokat. Az ÁEK így mintegy öt és fél millió forintot fizetett ki a háttérjogszabályokkal ellentétes, fiktív szerződések alapján.

A bíróság arra jutott, hogy az elsőrendű vádlott nem valósított meg bűncselekményt, így az ügyben a bűnsegédeiként szereplő másod- és harmadrendű vádlottat is felmentette.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Pénzbírságot kaptak a mentőket rongáló brit fiatalok
2019. szeptember 12.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság bíróság elé állítás során jogerősen pénzbüntetés megfizetésére ítélte azt a két brit fiatalt, akik mentőautókat rongáltak meg Budapesten a Mentőpalota előtt.

Jogerősen elítélték a neten drogot áruló párt
2019. szeptember 12.

Jogerősen tíz, illetve hét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy párt, amik az interneten árultak új pszichoaktív anyagnak minősülő drogot és kábítószert.