Akciós utazási ajánlatokkal tévesztették meg a fogyasztókat

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb utazási iroda esetében állapította meg, hogy hiányos tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, és megtévesztette a fogyasztókat az utazások áráról közölt tájékoztatásokkal.


A GVH az utazásszervező cég 2014 decemberétől megjelenő egyes programfüzeteit és egyéb hirdetéseinek vizsgálata során állapította meg a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

[multibox]

A GVH döntése szerint az utazási iroda 2015. első félévi indulással értékesített utazási csomagjaival kapcsolatosan nem közölt minden lényeges információt a fogyasztókkal az utazási szerződés megkötését megelőzően. A kötelezően feltüntetendő információkat, beleértve az utazások lényegét adó fakultatív programokat és azok árát, a részvételi díjon felül, külön fizetendő tételeket (adót, illetéket stb.) és azok forintban meghatározott nagyságát, valamint az utazás elindításának feltételéül szabott legalacsonyabb létszámot, a vállalkozás csak a szerződéskötést követően közölte az utazókkal.

A GVH eljárása során azt is megállapította, hogy a programok meghirdetett alapára nem az általánosan alkalmazott fogyasztói ár volt, ezért a vállalkozás hamisan keltette azt a benyomást, hogy utazásait kedvezményesen kínálja az utazók részére, amellyel jelentős bevételt ért el.

A GVH a vállalkozás terhére értékelte, hogy a kereskedelmi gyakorlat jelentős részben valótlan tájékoztatásokon alapult és a vállalkozás számára egyértelműek voltak a vonatkozó ágazati jogszabály tájékoztatási rendelkezései.

A versenytanács kötelezte a vállalkozást, hogy a határozatot helyreigazító nyilatkozatként 90 nap időtartamra tegye közzé a honlapján, valamint elektronikus levélben küldje meg valamennyi adatbázisában szereplő ügyfelének, ideértve valamennyi korábbi fogyasztót is, valamint 2.000.000 forint bírságot szabott ki az utazási irodára.

A GVH az elmúlt időszakban több versenyfelügyeleti eljárást indított az egyes utazásszervező cégek megtévesztő ígéretei miatt. A GVH ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett, valamint elindította a „Gondolja Végig Higgadtan” elnevezésű kampányát.

Kapcsolódó cikkek:


Nem engedik szabadon az 1992-es gyilkosság elkövetőjét
2021. április 16.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírójának elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.

Portugáliában tárgyalt Varga Judit
2021. április 16.

Az igazságügyi miniszter abból az alkalomból találkozott a portugál kollégájával, hogy az idei első félévben Portugália látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét.