Alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a határellenőrzés kiterjesztése miatt Ausztriában


Alkotmányjogi panaszt nyújtott be az osztrák határellenőrzés kiterjesztése miatt Rudi Vouk Ausztriában élő, szlovén nemzetiségű ügyvéd – közölte a szlovén közszolgálati televízió kedden.

A klagenfurti Grilc Vouk Skof ügyvédi iroda azután döntött a lépés mellett, hogy Ausztria a múlt héten bejelentette: május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon a megnövekedett migrációs nyomás miatt.

Vouk az STA szlovén hírügynökségnek eljuttatott sajtóközleményében azt írta: a határellenőrzés ellentétes az Európai Unió Bíróságának vonatkozó ítéletével, és „sérti a polgárok törvény előtti egyenlőséghez való jogát és más, az alkotmány által garantált jogokat”.

Az ügyvédi iroda egyebek között az Európai Unió Bíróságának tavaly áprilisi ítéletére hivatkozott, amely szerint a schengeni határrendszer szabályzata komoly belbiztonsági fenyegetettség esetén módot ad a határellenőrzés visszaállítására, de csak egy alkalommal, hat hónapra. Azután csak egy másik okkal indokolható a hosszabbítás.

Ausztria még a 2015-ös migrációs válság idején vezette be az egyoldalú ellenőrzést a szlovén határon, majd 2016 májusa és 2017 novembere között az EU Tanácsának ajánlására támaszkodott. Azóta azonban saját kezdeményezésére hosszabbítja meg félévente.

Az ügyvédi iroda a panaszban megjegyzi: a bíróság megállapította, hogy az osztrák-szlovén határon az ellenőrzés 2017-től kezdődően már nem megengedett további indoklás nélkül, de Ausztria azóta sem tudta kellőképpen igazolni. A szlovén külügyminisztérium a múlt héten elfogadhatatlan nevezte az intézkedést.

„Amikor Ausztria továbbítja az Európai Bizottságnak a schengeni övezeten belüli belső határellenőrzések kiterjesztésének hivatalos indoklását, megfelelően fogunk reagálni” – írták közleményükben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a tüntetésen rendőrre támadó férfit

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást az ellen a férfival szemben, aki a május 19-i tüntetésen ököllel megütötte az egyik intézkedő rendőrt. A férfi felfüggesztett szabadságvesztést kapott – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

2023. június 1.

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék tavaly

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) tavaly: 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Budapesten.