Alternatív vitarendezés a gazdaságban

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. szeptember 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavalyi év sikere után idén szeptember 28-29-én immár második alkalommal rendezik meg az Alternatív Vitarendezési Konferenciát, melynek a Magyar Tudományos Akadémia székháza ad helyet.

 


A Magyar Nemzeti Bank és a keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület a hazai alternatív vitarendezés fontos pilléreként támogatja az alternatív vitarendezési kultúra fejlődését és elterjedését.  Ennek jegyében a tavalyi évben az Országos Bírósági Hivatallal közösen sikerült életre hívni az első olyan magyarországi konferenciát, amely az alternatív vitarendezés teljes egészét felölelte és a lehető legszélesebb körben mutatta be az egyes alternatív vitarendezési formákat, az e területen működő szervezeteket, azok helyzetét és elért eredményeit.

A konferencia sikere predesztinálta az ez évi folytatást, egyben az európai integrációhoz szorosan kapcsolódó stratégiai célokat is körülhatárolta.

A 2017. szeptember 28-29-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában megrendezésre kerülő  II. Alternatív Vitarendezési Konferencia első napja „Az alternatív vitarendezés a gazdaságban” kérdéskörét kívánja felölelni. A fókusz a kölcsönös érdekeket egyeztető vitarendezési megoldásokra, azok versenyképességre és a hatékony ügyfélpolitikára gyakorolt hatására irányul, új utakat mutatva a gazdasági élet meghatározó szereplőinek és ügyvédi irodáinak. Nemzetközi kitekintés is szerepel a programban, Ildiko Gaal- Baier „Felismerések és mérföldkövek – konfliktusmanagement a német gazdaságban”címmel tart nyitóelőadást, Kertész Tibor pedig a bécsi gazdasági mediációs tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel. Az Országos Bírósági Hivatal bírósági közvetítői szimulációs esetbemutatással készülnek.

A második nap szakmai programja „A felsőoktatás szerepe és felelőssége az alternatív vitarendezési kultúra formálásában” címet kapta. Számos külföldi példa igazolta ugyanis, hogy az alternatív vitarendezési módszerek azokban az országokban honosodtak meg leginkább, ahol az az oktatási rendszerben is helyet kaptak. A tervezett program szerint a hazai alternatív vitarendezés oktatása terén úttörő szerepet vállaló jogi karok dékánjai/oktatói pódiumbeszélgetés keretében mutatják be eredményeiket. A konferencián megszólalási lehetőséget kapnak az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatóiból álló csapat tagjai is, akik a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce – ICC) által megrendezett Mediációs Versenyen képviselték hazánkat, és 65 egyetem közül a rangos 12. helyen végeztek. Ugyancsak szót kapnak az első ízben megrendezett ELSA-BKIK Alternatív Vitarendezési Verseny szervezői, támogatói (köztük Horváth Dóra) és nyertesei is, hogy a magyarországi kezdeményezésről is összegezzék tapasztalataikat.

 

A konferencia előkészítése során az is körvonalazódott, hogy a jövő generációjának, a fiataloknak a megszólítása, fontos eszköze a kultúraváltásnak. Ennek jegyében hirdettünk pályázatot az ifjúság számára, hogy az alternatív vitarendezés tárgykörébe tartozó kutatásokat támogassuk, ezáltal bátorítsuk a különböző egyetemek hallgatóinak vagy már végzett pályakezdőinek egyéni illetve közös gondolkodását e témában. A pályázaton indult pályaművek díjazott alkotóinak a prezentációjára is a konferencia második napján, a díjak átadására pedig a konferencia szeptember 27-i gálavacsoráján kerül sor.

 

A konferencia iránt érdeklődők az avrkonferencia@mnb.hu e-mail címen jelezhetik részvételi szándékukat.

 

 

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.