Április 10-től újra lehet időközi választásokat és helyi népszavazásokat tartani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az országos szint után helyi szinten is megnyílik a lehetőség a helyi népszavazásokra és az időközi választásokra

A csütörtök éjszakai Magyar Közlönyben kihirdetett 103/2022. (III. 10.) Korm. rendelet értelmében a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete feloszlásának 2020. november 6. és 2022. április 9-e között történő kimondása esetén e döntés hatálya 2022. április 10-én áll be (ez eddig a veszélyhelyzet megszűnését követő napon áll volna be).

Fontos változás, hogy 2022. április 10-től időközi választás kitűzhető, a ki nem tűzött és az elmaradt választást 15 napon belül ki kell tűzni. Erre eddig, ha szünetelésnek volt helye az elmaradt választást legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő negyvenötödik napra lehet kitűzni. Ha a kitűzött választás elmaradását a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján szünetelésnek kellett tekinteni, a nyilvántartásba vétel hatálya a 2022. április 9-ét követően kitűzött választásra is kiterjed, további jelölt- és listaállítás nem lehetséges. Ebben az esetben az elmaradt választás 2022. április 10–15-e között tűzhető ki 2022. május 8-ára.

Helyi népszavazás 2022. április 10-től kezdeményezhető. A korábban megszakadt határidők 2022. április 10-én újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazást 2022. április 24-éig ki kell tűzni. Ha szünetelt a helyi népszavazás kezdeményezése érdekében folytatott aláírásgyűjtésre vonatkozó határidő, a helyi választási iroda vezetője 2022. április 10-én új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek. A szünetelés időtartama az aláírásgyűjtő ív benyújtására nyitva álló 30 napos időtartamba nem számít be.


Kapcsolódó cikkek

2022. március 9.

A győzteskompenzáció

A mai napig az egyik legnagyobb és legtöbb vitát kiváltó változás a mandátumok kiosztása során.
2022. március 2.

A választási eljárás jogorvoslati rendszere

Akár napi több, mint 30 jogorvoslati kérelmet bírál el a Nemzeti Választási Bizottság. Rengeteg ügy és rendkívül szoros határidők jellemzik a választási eljárás jogorvoslati rendszerét.