Aránytalanul korlátozza a szabadságjogokat az új brit terrorellenes törvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Human Rights Watch (HRW) felszólította az Egyesült Királyságot, hogy módosítsa a nemrég elfogadott terrorizmus megelőzéséről szóló törvény, mert az széleskörben korlátozza a szólásszabadságot a mozgás szabadságát és a magánélethez való jogot is.

A terrorizmus elleni fellépésről és a határellenőrzésről szóló törvény büntetendő cselekményként szabályozza a terrorszervezetek támogatására vonatkozó kijelentéseket, ha azok alkalmasak arra, hogy másokat is a terrorszervezet támogatására buzdítsanak.

A HRW szerint az új szabályozás felesleges, mivel a terrorizmus dicsőítése és támogatása már a büntető jogszabályok alapján a módosítástól függetlenül is büntetendő cselekménynek minősül.

A jogszabály tiltja az olyan online tartalmak megtekintését is, amelyek hasznosak lehetnek egy terrorcselekmény előkészítése vagy megvalósítása során. A HRW elismeri, hogy az olyan tartalmak, amelyekről nem tudható előre, hogy a terrorizmushoz kapcsolódnak, kivételt jelentenek a jogszabály alól, ennek ellenére az terrorizmussal foglalkozó újságírók és kutatók munkáját ellehetetleníti a jogszabály.

A szabad mozgáshoz való jogot azzal korlátozza az új törvény, hogy megtiltja az alapos ok nélküli beutazást a terrorveszéllyel fenyegető övezetekbe. A HRW szerint ezzel a jogalkotó jogtalanul hárítja át a bizonyítási terhet a beutazókra. A HRW szerint a jogszabállyal akadályozzák a családlátogatásokat, a segélyszervezetek munkáját, a temetéseken való részvételt és a konfliktusokról tudósítók munkáját is.

A magánélethez való jogot is csorbát szenved a módosítással, mert az lehetővé teszi a határőrség munkatársainak, hogy alapos gyanú fennállása nélkül őrizetbe vegyék és kihallgassák az ellenséges tevékenységet folytató személyeket. A HRW szerint ezek az intézkedések aránytalanul fogják érinteni az Egyesült Királyságban élő kisebbségek jogait.

A közelmúltban sok kritika érte az egyes országok által elfogadott terrorizmus elleni törvényeket. Az ENSZ emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméért felelős különleges jelentéstevője tavaly Szaúd-Arábiával szemben fogalmazott meg kritikát, mivel az elfogadott jogszabály túl általánosan volt megfogalmazva és olyan jogokkal ruházta fel a hatóságokat, amelyek fenyegetést jelentettek az emberi jogokra.

A HRW a januárban elfogadott Srí lankai törvényt azért kifogásolta, mert az lehetővé tette a gyanúsítottak önkényes fogvatartását és kínzását.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 4.

Hálapénzzel bukhatott le egy főnővér

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök egy budapesti kórház 45 éves főnővérét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).