Arcfelismerővel a terroristák ellen

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. augusztus 4.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A berlini Südkreuz vasútállomáson elkezdték tesztelni azt az arcfelismerő rendszert, amely képes azonosítani a nyilvántartott terroristákat, amellyel elkerülhetők az jövőbeli támadások. A szoftver a biztonsági kameráktól érkező élőképeket folyamatosan elemzi és szükség esetén riasztást küld a rendőrségnek, ha azonosít egy ismert terroristát.


A héten megkezdődött a program tesztelése a berlini Südkreuz vasútállomáson és hat hónapig fog tartani. A kezdeti időszakban 250 önkéntes jelentkező arcát fogják felvenni a nyilvántartásba és őket fogják követni a kamerák. Az önkéntesek rádiós jeladókat viselnek, amellyel követhető a tényleges mozgásuk. A program önkénteseit vásárlási utalványokkal jutalmazzák.

[multibox]

Ezzel egyidejűleg a hatóságok három másik arcfelismerő szoftvert is tesztelni fognak.

A teszt célja, hogy a rendszer tudja-e azonosítani az ismert személyeket, amikor belépnek, illetve elhagyják a vasútállomás területét.

A német belügyminiszter védelmébe vette a programot. Úgy érvelt, hogy „A közösségi tereinket meg kell védeni!”

A rendszer bevezetésére a belügyminiszter szerint Németország biztonságának növelése érdekében van szükség, mivel az elmúlt időszakban több terrortámadást követtek el az országban, amelyek közül a berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás tizenkét halálos áldozattal járt.

Az állampolgárok mozgásának követése, azonban sokakat a náci Gestapo, vagy az NDK-s Stasi módszereire emlékeztet.

Németország néhány elismert jogásza és adatvédelmi csoportok már aggályaikat fejezték ki, mivel szerintük a rendszer bevezetésével minden alkotmányos garancia nélkül beavatkoznak az emberek magánszférájába, és a program mintapéldája egy nagy testvér rendszernek.

Ulrich Schellenberg a német ügyvédi kamara elnöke, úgy nyilatkozott, hogy: “Egy megfigyelő állam kezd kialkulni, amelyben egyre nehezebb lélegzethez jutnunk. Nincs alkotmányos alapja a technológia kiterjesztő alkalmazásának”

A német kormány adavédelmi biztosa jóváhagyta a rendszer tesztelését, de az alapjogi követelmények betartását szabta feltételül.

“Amennyiben a rendszert ténylegesen üzembe helyezik, az alapvető beavatkozást eredménywz az állampolgárok alapjogaiba.” – jelentette ki Andrea Vosshoff a német parlament adatvédelmi megbízottja.

A rendszer tesztelésének elindítása, azért merült fel, mert kiderült, hogy Németország nem tudta érvényesíteni, a múlt héten Hamburgban elkövetett késes támadás elkövetőjének kiutasítását és nem tudta visszatoloncolni a támadót Gázába. A kitoloncolást azért nem lehetett végrehajtani, mert a palesztin hatóságok nem állították ki az elkövető átszállításához szükséges utazási dokumentumokat.

Az ügyészség már terrortámadásként kezeli az ügyet, mivel az elkövető azt vallotta a rendőrségen, hogy terrorista akart lenni és az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták az otthonában.

(telegraph.co.uk)

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]


Kapcsolódó cikkek:


Bevezetnek egy harmadik nemet a Németországban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

Őrizetbe vették a drogkereskedőt
2018. augusztus 14.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint a 2018. augusztus 11-én történt elfogását megelőzően kábítószer beszerzéssel, hígítással és adagolással foglalkozott Budapesten.