ÁSZ: a civil szervezetek átláthatósága a társadalmi bizalmat erősíti


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyarországon működő civil szervezetek tevékenységi köre széleskörű, sok esetben közfeladatokat, fontos közösségtámogató feladatokat látnak el, ezért az átláthatóságuk biztosítása alapvető társadalmi érdek. Az Országgyűlés által 2021. május 18-án elfogadott törvényben meghatározott szabályossági értékeléssel az Állami Számvevőszék hozzájárul majd a civil szféra átláthatóságának erősítéséhez, ezáltal a társadalmi bizalom fenntartásához – írja a számvevőszék a Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.

A számvevőszék közleménye felhívja a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve. Az ÁSZ jogalkalmazó szerv, amely az Országgyűlés által elfogadott törvények alapján végzi a feladatait, illetve az ellenőrzéseire alapozott, széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységét.

Az ÁSZ eddig is végzett ellenőrzéseket civil szervezeteknél. Az elmúlt időszakban számos olyan egyesület és alapítvány értékelését végezte el, amelyek a központi költségvetésből támogatást kaptak. A civil szervezetek esetében – az ÁSZ törvény előírása alapján – az ellenőrzések a gazdálkodási tevékenység egészére kiterjedhettek, tehát nem csak a költségvetési támogatás felhasználását, illetve a közvagyon kezelését érinthetik.

Ezen túl az ÁSZ mandátuma eddig sem kizárólag a közpénzek és nemzeti vagyon ellenőrzésére korlátozódott, hiszen az ÁSZ feladata valamennyi párt és pártalapítvány ellenőrzése, függetlenül attól, hogy részesülnek-e költségvetési támogatásban. Szintén ilyen, törvényi előírás szerinti feladata a számvevőszéknek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak az ellenőrzése, mely feladatot külön előír a nemzeti bankról szóló törvény.

Az ÁSZ nagy hangsúlyt helyez a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységére. A civil szerezetek támogatása érdekében az Állami Számvevőszék 2020 áprilisában a civil szervezetek gazdálkodását, illetve a gazdálkodásuk átláthatóságát támogató öntesztet is közzétett a honlapján: https://www.asz.hu/hu/sajtokozlemenyek/az-asz-a-civil-szervezetek-szabalyos-kozpenzfelhasznalasat-segiti-a-legujabb-aktualizalt-ontesztjevel

Mindemellett az ÁSZ olyan támogató önteszt közzétételén dolgozik, ami célzottan azokat a civil szervezeteket is támogatja, amelyek eddig nem kaptak költségvetési támogatást.

Mindezek alapján az ÁSZ indokolatlannak és megalapozatlannak tartja néhány, a civil szféra töredékét jelentő szervezet aggályait, továbbá az ÁSZ szakmai hozzáértését, illetve függetlenségét alaptalanul kétségbe vonó nyilatkozatokat. Az ÁSZ álláspontja szerint a civil szféra átlátható és példamutató gazdálkodása fontos közérdek. Ennek megkérdőjelezése, támadása rombolja a civil szervezetek felé megnyilvánuló társadalmi bizalmat – zárul az ÁSZ újságunkhoz eljuttatott közleménye. 


Kapcsolódó cikkek

2021. május 19.

Visszavonták az uniós jogot sértő civiltörvényt, megszavazták az újat

Kedden megszavazta a magyar parlament az új civiltörvényt, ezzel hatályon kívül helyezte a 2017-es korábbi civiltörvényt, amit tavaly nyáron az uniós joggal összeegyeztethetetlennek nyilvánított az Európai Unió Bírósága. 19 civil szervezet közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát az új törvénnyel szemben.
2017. június 14.

Az EB vizsgálja a magyar civiltörvényt

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Magyarországon előző nap elfogadott civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.