Átmentek az Áder által visszaküldött javaslatok

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. december 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egészségügyi törvénycsomagot kiegészítették, a szélerőművekről szólón lényegileg nem változtattak.


Lényegében változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. 

A képviselők hétfőn 127 igen és 56 nem szavazattal szavazták meg a kormányzati előterjesztést, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását.

A jogszabály-módosítást korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell – magyarázta.

 

A jogszabályban megtiltották, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken ilyen típusú létesítményeket állítsanak fel.

A változtatást a Ház első ízben október közepén fogadta el, ám Áder János államfő azt nem írta alá, kifogásolva, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését. Szerinte a módosítás nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását, ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével és indokolatlan adminisztratív terheket vezet be.  

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a törvényalkotási bizottság előtt azt mondta: nem hagyható figyelmen kívül az engedélyek kiadásakor, hogy a hazai szélerőművek 25 százalékos kapacitáskihasználtsággal működnek. Hozzátette: a hiányolt kapacitás az ország földrajzi adottságai miatt nem realizálható, ezért a megújuló energiaforrások – párizsi klímacsúcson és az uniós forrásfelhasználásokkal is vállalt – aránynövelése a nap- és geotermikus energia hasznosításával érhető el.

Garanciális szabályokkal kiegészítve fogadta el az Országgyűlés kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosítását, amelyet Áder János államfő a gyógyszerforgalmazási törvény megváltoztatása miatt megfontolásra a közelmúltban visszaküldött a Háznak. 

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

A törvény kimondja, hogy visszavonják a működési engedélyét annak a gyógyszertárnak, amelynek megszűnik a társadalombiztosítási ártámogatási szerződése.

A köztársasági elnök a gyógyszertárak ellenőrzését érintő passzust sérelmezte, amely szerint az ellenőrző szerv bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos vagy az ott tartózkodók akarata ellenére beléphet, lezárt helyiséget felnyithat. Áder János úgy értékelte, ezen előírás széles körű, az állampolgárok alaptörvényben foglalt jogait is érintő jogosítványokat ad az egészségügyi államigazgatási szervnek, ugyanakkor nem tartalmaz garanciákat arra, hogy az alkalmas a cél elérésére és azzal arányos is.

Garanciális szabályok

A Ház ezért úgy módosított – az eredetileg november közepén az emberi erőforrások miniszterének előterjesztésére elfogadott – jogszabálycsomagon, hogy a gyógyszertárak ilyen jellegű ellenőrzése csak ügyészi jóváhagyás esetén történhet meg.

Emellett rögzítették az ügyfél és az ügyvéd közti kommunikáció sérthetetlenségét is. A változtatás azt is kimondja, hogy az ellenőrzést végző szerv kizárólag annak vizsgálatára jogosult, hogy megállapítsa, a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyéhez szükséges feltételeknek.

A köztársasági elnök kifogásai által nem érintett változásokkal a tisztifőorvos járványügyi jogköreinek erősítéséről, a leletkiadás rendjéről és új pszichoaktív anyagok kábítószerré minősítéséről is döntöttek a képviselők. 

A Ház 149 igen, 29 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett lehetőséget teremtett arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el. Ezt egy esetleges járványveszély kockázatainak minimálisra csökkentésével és a hazai járványügyi biztonság változatlan fenntartásával indokolták.

Szabályozták azt is, hogy az egészségügyért felelős miniszter jogosult az egy megyét érintő egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére. Ezzel lehetővé válik az egészségügyi válsághelyzet és vészhelyzeti ellátás részletes finanszírozási szabályainak megalkotása, rendeletalkotás az egészségügyi intézmények különböző terrorfokozatokhoz illeszkedő tevékenységére vonatkozóan, továbbá az egészségfejlesztési irodák finanszírozására vonatkozó részletszabályok megalkotása.

Egyértelműsítették az egészségügyi szolgáltatók számára a leletkiadás szabályait annak érdekében, hogy a beteg szabályozott módon – minden intézményben ugyanolyan eljárással – ismerhesse meg az egyes vizsgálatok, beavatkozások eredményeit.

A módosítás szerint az elektronikus cigaretták, utántöltő flakonok és az úgynevezett dohányzást imitáló elektronikus eszközök gyártói és importőrei a forgalomba hozatali bejelentés fenntartásáért évente szolgáltatási díjat fizetnek, amelynek mértékét rendeletben határozzák meg. 

Emellett 13 új pszichoaktív anyag esik szigorúbb – a kábítószerekkel egyező – elbírálás alá.

A törvény szerint a jövőben megtérítik a korai fejlesztésben részt vevő családok utazási terheit, továbbá mentesítik a kötelező kamarai tagság alól a Magyarországon tanuló, de itt egészségügyi tevékenységet nem végző külföldieket.

Az államé lett a tér

Újra elfogadta a parlament hétfőn az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt, amelyet korábban Áder János köztársasági elnök a budapesti Erzsébet térre vonatkozó aggályai miatt visszaküldött a Háznak.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

 

A képviselők 128 igen, 34 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett fogadták el az új javaslatot, amely egyebek mellett az Erzsébet tér egyes, még fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe adására vonatkozik.

Az államfő kifogása szerint vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, ugyanakkor a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.

Emiatt a parlament az átadást december 15-éről 31-ére halasztotta, az üzemeltetési szerződést pedig egy hónappal elcsúsztatva, jövő január végéig kell megkötniük a feleknek.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába kerül a fővárosban a III. kerületi Árpád fejedelem út 108. alatti ingatlan és a Magyar Katolikus Egyházéba Tatabányán egy Semmelweis utcai ingatlan. Emellett a törvény rögzíti további harmincöt állami közpark ingyenes átadását 22 önkormányzatnak. Ezek közül hat külön jogszabály szerinti védelmet élvez, ezek műemlékek vagy Natura 2000-es területek, az érintett önkormányzatok kötelesek minden ezzel kapcsolatos jogszabályt betartani.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Kendert termesztő testvérpár ellen emeltek vádat
2019. október 18.

Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt emelt vádat két Nógrád megyei férfi ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség, a testvérek egymás szomszédságában termesztettek kannabiszt - közölte a megyei főügyész pénteken.