Az adatvédelem felől az adatalapú gazdaság felé mozdul az EU


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új javaslattal az Amerikához és a Kínához való digitális felzárkózást segítené az EU.


Az Európai Bizottság új adatkezelési terveket mutatott be, amelyekkel megerősítenék a kontinens digitális piacát és szabályoznák az adatok megosztását.

“Az új szabályok egy olyan keretrendszert adnak majd, amely biztosítja az adatok elérhetőségét és önkéntes alapon támogatja a közös európai adattárolást. Ez lehetővé teszi majd a kis –és középvállalkozások számára azt, hogy könnyebben hozzáférjenek az adatokhoz, ezzel időt és pénzt spórolnának meg” – Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke.

Az úgynevezett adatirányítási törvény évente 7-11 milliárd eurós gazdasági eredményt hozhat 2028-ra.

9 különféle területen gyűjtenének adatokat. Ezzel Európa felvehetné a versenyt az olyan amerikai cégekkel, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon. Az aktivisták azonban aggódnak a részletek miatt.

“Egy alapvető változást látunk abban, ahogy az Európai Unió a személyes adatok használatához, eddig a hangsúly az adatok védelmén volt az általános adatvédelmi szabályzat bevezetésével. Most pedig az adatok megosztása kerül előtérbe, hogy létrehozzák az ezeken alapuló gazdaságot“ – mondta egy adatvédelmi aktivista, Estelle Masse.

Az Európai Bizottság december elején ismerteti a digitális szolgáltatásokról szóló új javaslatát. Ezzel is a kontinens digitális szuverenitását segítenék.

“Eddig az EU Amerika és Kína közé volt szorítva, mert nem volt jól felkészülve. Ez a helyzet vezetett az uniós stratégiához, hiszen túl kell élnünk a digitális korban, ahol nagy a lemaradásunk” – mondta egy EP-képviselő, Axel Voss.

Az új digitális csomagot az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 17.

MNB: a korábban megbírságolt pénzintézetek megszüntették pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázataikat

Valamennyi hitelintézet kijavította azokat a hibákat, jogszabálysértéseket, amelyeket az MNB egy témavizsgálata nyomán tavaly év végén állapított meg a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosításában, kezelésében és csökkentésében. A jegybank a témavizsgálat során az  öt bankra és két fióktelepre együttesen 158,2 millió forint bírságot szabott ki.