Az Amazon is nagy bírságot kapott az EU-tól

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. október 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU tiltott állami támogatásnak miősítette az elektronikus kereskedemi vállalat európai leányvállalatának Luxemburggal kötött megálapodását, amely szerint csökkenthette adóját az anyavállalatnak fizetendő jogdíjakkal.


Az eddigi rekordbírsággal az Apple-t sújtotta az Unió. A cégnek összesen 13 milliárd eurót kellene befizetnie, amiért Írországban nem fizetett adót. A döntés ellen az Apple és Írország is fellebbezett és a mai napig nem fizették meg a bírságot.

Az Amazont azt követően kezdte el vizsgálni az EU versenyjogi hatósága, hogy a Luxemburgban letelepedett vállalkozásról bejelentések érkeztek. A bejelentők szerint a cég megállapodott a luxemburgi kormánnyal egy a cég számára nagyon előnyös adózási formáról, amely az eu-s jog alapján tiltott állami támogatásnak minősül.

Margaret Vestager az EU versenyjogi képviselője szerint az Amazon üzleti modelljének alapját egy 2003-ban született megállapodás képezte. Az üzleti modell szerint az Amazon európai leányvállalata csökkenthette a profitját az anyavállalatnak fizetett jogdíjakkal. Az EU tiltott állami támogatásra vonatkozó megállapításait Luxemburg és az Amazon is visszautasította.

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]

Ezt a megállapodást is Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kötötte luxemburgi miniszterelnöksége idején.

Az USA az Apple korábbi megbírságolása során úgy nyilatkozott, hogy az EU politikai alapon indít eljárásokat és bírságolja meg az amerikai óriásvállalatokat.

Az EU látszólag tényleg ebbe az irányba halad, amelyet az is alátámaszt, hogy szeptemberben a Bizottság bejelentette, hogy az egész Eu-ra kiterjedő adót kíván kivetni az online streaming szolgáltatásokra, amely területen az amerikai Netflix az egyik legismertebb szolgáltató. Az EU 2013 óta lép fel érezhetően az amerikai cégek ellen. Az EU a Starbucks, az Amazon, a Fiat, az Apple és további 35 cég ellen indított eljárást adójogsértés miatt.

(telegraph.co.uk)

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Kapcsolódó cikkek:


Hat évet kapott a tatabányai pedofil hitoktató
2019. november 19.

Jogerősen hat év börtönre ítélt a Tatabányai Törvényszék kedden egy általános iskolai hitoktatót, aki két rábízott kiskorút szexuálisan zaklatott és gyermekek pornográf felvételeit tárolta a számítógépén.

Quaestor-ügy: 11 milliárdot kell fizetnie Tarsoly Csabának
2019. november 19.

Első fokon 11,2 milliárd forint megfizetésére kötelezte Tarsoly Csabát, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. egykori cégvezetőjét a Fővárosi Törvényszék - közölte a felszámolás alatt álló Quaestor Zrt. kedden.