Az ÁSZ üdvözli az OBH integritási szabályzatát

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. december 5.
Rovat:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) üdvözli az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által a bírósági szervezet korrupció elleni védettsége érdekében tett lépéseket, és fontos eszköznek tartja a bírák függetlenségét erősítő integritási szabályzat megalkotását – írta az ÁSZ a honlapján kedden.  


www.aszhirportal.hu oldalon megjegyezték: múlt heti döntésében – kisebb kifogások, szükséges módosítások mellett – az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy lehetséges és szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben.

 Mint írták, az ÁSZ elkötelezte magát az integritásalapú közigazgatási kultúra meghonosítása és elterjesztése mellett, és több mint 10 éve kiemelt figyelmet fordít a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépésre. 

Hozzátették: az OBH 2012-ben csatlakozott az Állami Számvevőszék által 2011-ben kezdeményezett nemzeti korrupcióellenes intézményközi összefogáshoz, amelynek tagja az ÁSZ, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, az OBH, majd 2016-tól a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság is. Az OBH a csatlakozása óta aktív tagja az együttműködésnek – jegyezték meg. 

A tájékoztatás szerint az OBH korrupcióellenes elköteleződését mutatja, hogy a bíróságok minden évben – így 2017-ben is – csatlakoztak az ÁSZ integritásfelméréséhez. A felmérésben való részvétel már önmagában is erősíti az integritástudatosságot – írták. 

[htmlbox BDT]

 

A közlemény szerint az OBH által kidolgozott – például a bírák által elfogadható ajándékokat vagy az egyéb keresőtevékenységet is szabályozó – integritásszabályzat követendő példaként szolgálhat más szervezetek, intézmények számára is. Ezt alátámasztja, hogy az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) 2017. évi jelentéstervezetében kifejezetten üdvözölte az OBH integritási szabályzatának megalkotását – jegyezték meg. 

Kiemelték: az ÁSZ folyamatosan támogatja az Országos Bírósági Hivatalt az integritás erősítésében, ennek érdekében az elmúlt években a számvevőszék vezetői, szakértői számos rendezvényen, belső képzésen osztották meg a számvevőszék tapasztalatait az OBH-val, legutóbb november 23-án a Fővárosi Ítélőtáblán.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Albérlet romáknak nem kiadó
2018. augusztus 14.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megállapította, hogy az eljárás alá vont gazdasági társaság a kérelmezővel szemben, a roma nemzetiséghez tartozásával összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor hirdetéseiben szerepeltette, hogy az albérlet romáknak nem kiadó. Az EBH megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását és pénzbírságot szabott ki.

Feltételezett politikai hovatartozása miatt diszkrimináltak egy alapítványt
2018. augusztus 14.

Feltételezett politikai hovatartozása miatt diszkrimináltak egy alapítványt

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megállapította, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az alapítvány vélt politikai véleményével összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, ezért megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását és pénzbírságot szabott ki.

Vádemelés: cserben hagyta a vele utazó gyermekeket
2018. augusztus 13.

Vádat emelt a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség egy férfi ellen, aki idén márciusban balesetet okozott, majd az autójában utazó három sérült gyermeket hátrahagyva elment a helyszínről.