Az elhúzódó perekben nehéz igazságot szolgáltatni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brókerbotrányban, mint ahogy az általában az elhúzódó bírósági ügyekre jellemző, nem várható, hogy olyan ítélet szülessen, amely találkozik a társadalom igazságérzetével – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Ihász Sándor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.


Nyilvánvaló, hogy amennyiben a vádlottak bűnösségét néhány évvel az elkövetés után mondta volna ki a bíróság, akkor a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést kellett, illetve lehetett volna kiszabni, de minél tovább tart egy ügy, annál nehezebb elérni végül azt, hogy a döntés egyszerre legyen arányos és igazságos is – mondta az ügyész a 13 éve flyó Kulcsár-ügyről.

Az ügyészektől és a bíróságtól a jogbiztonság fenntartása megköveteli, hogy a személyes érzelmeiket háttérbe szorítsák. Egyszerre kell törekedniük arra, hogy megfeleljenek az eljárás időszerűségével, szakszerűségével kapcsolatos elvárásoknak, s hogy megalapozott, igazságos ítélet szülessen. A közvélemény ezzel szemben morális alapon ítél. Sokszor nem is értik, mi miért történik a tárgyalóteremben – fogalmazott a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

A hatályos eljárási törvény kétszeres bizonyítást ír elő. Ezzel szemben az angolszász modellben – nagyon leegyszerűsítve – egyszeres bizonyítás van: a rendőrség által összegyűjtött, illetve megjelölt eszközöket külön nem, csak a tárgyaláson értékelik. Ez nyilvánvalóan gyorsabb eljárást tesz lehetővé – nyilatkozott az eljárások gyorsításdának egyik lehetséges módjáról az ügyészségi vezető.

A Magyar Időkben megjelent interjúban szó esik még Hunvad Györgyról, a vörösiszap-perről és a tescós rablókról is; a beszélgetést teljes egészében itt olvashatja el.

Kommentár a polgári perrendtartáshoz

Szerkesztő: dr. Wopera Zsuzsa

Rendelje meg kiadványunkat július 31-ig kedvezményesen!

A kommentár részletesen bemutatja a polgári eljárásjog hazai bírósági gyakorlatát, a magyar szabályozásra szerves hatással bíró uniós szabályozást, valamint a perek elhúzódósára tekintettel az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát is.

Megrendelés >>


Kapcsolódó cikkek