Az „előválasztási kampány” során is be kell tartani a törvényeket


Az elmúlt hetekben több kérdőjel merült fel a nyilvánosságban az úgynevezett előválasztási kampánnyal kapcsolatban. Az Állami Számvevőszék felhívja az érintett pártok figyelmét, hogy a választási eljárásról szóló törvény és a kampányfinanszírozási korlát erre a „kampányra” nem vonatkozik, a párttörvény előírásait ugyanakkor továbbra is be kell tartani. A pártok kizárólag törvényes forrásból származó hozzájárulást fogadhatnak el, ezek értékeléséről és kimutatásáról pedig gondoskodniuk kell.


A pártoknak folyamatosan biztosítaniuk kell gazdálkodásuk átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A választások során, kampányidőszakban azonban többlet-kötelezettségeik is vannak. Az indulóknak minden országgyűlési választást követően nyilvánosságra kell hozniuk elszámolásaikat. Az ÁSZ ezek alapján értékeli, betartották-e a számviteli törvény, a kampánytörvény, a választási eljárásról szóló törvény és a párttörvény előírásait, a költségvetési támogatást szabályszerűen használták-e fel.
Emellett, amikor kampányidőszak van – például országgyűlési, önkormányzati választások, vagy népszavazások alkalmával – politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé, amelyek hirdetési árjegyzéküket előzőleg megküldték az Állami Számvevőszéknek.
Fontos leszögezni, hogy az úgynevezett „előválasztás” nem választás. A jogszabály által meghatározott kampányidőszak pedig nem egyenlő az „előválasztási kampánnyal”.
Ugyanakkor az érintett pártok az „előválasztás” során pénzt gyűjtenek, bevételeiket politikai reklámra fordítják, meg kívánják győzni az embereket. A jogszabályokban előírt kampányszabályok erre a folyamatra nem érvényesek, a pártok azonban a párttörvény és a számviteli törvény előírásait az „előválasztás” során is kötelesek maradéktalanul betartani.
A pártok kizárólag törvényes forrásokból gazdálkodhatnak, nem engedélyezett vagyoni hozzájárulást nem fogadhatnak el. A pártokat nem finanszírozhatják külföldi szervezetek, külföldi állampolgárok, más államok, jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek. A pártok névtelen adományt sem fogadhatnak el.
A pártok kötelesek továbbá a részükre nem pénzben nyújtott vagyoni hozzájárulásokat – így például hirdetési lehetőségeket, adományokat – a törvényi előírás szerint értékelni, kimutatásaikban szerepeltetni és azokat rendszeresen közzétenni. Az ÁSZ a tiltott pártfinanszírozás megelőzése érdekében nyomatékosan felhívja az érintett pártok figyelmét, hogy a párttörvény előírásait minden esetben tartsák be.
A politikai élet tisztaságának alapfeltétele, hogy a pártok kizárólag törvényes pénzügyi forrásokból működjenek. A pártoknak minden bevételükkel és kiadásukkal el kell tudniuk számolni a választók felé.

Az ÁSZ a honlapján elérhetővé tett öntesztekkel támogatja azt, hogy a pártok mindenkor törvényes keretek között gazdálkodjanak.

(aszhirportal.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Rádiós ügyekben döntött az NMHH

Debreceni, fehérgyarmati, karcagi, győri és miskolci rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekről indíthat pályázati eljárásokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

2022. május 12.

Nőtt az ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken

Az országos 3,1 százalékos átlagot meghaladó, 4,6 százalékos volt az érkezett ügyek számának növekedése a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Kecskeméten.

2022. május 12.

ÁSZ: finomításra szorulnak a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó részletszabályozások

A jogszabályok egyértelműen megkövetelik a fenntarthatósági követelmények figyelembevételét az uniós forrásokból támogatott beruházások megvalósítása során, míg a tisztán költségvetési forrásokból támogatott beruházásokra vonatkozó szabályozások előírnak ugyan a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó elvárásokat, de a részletszabályozások további kidolgozásra, finomításra szorulnak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Az állami beruházások hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez című elemzésében.