Az emberhez méltó fogva tartási körülmények változásai

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el, annak érdekében, hogy aktualizálja a 2006. évi európai fogvatartási szabályokra vonatkozó ajánlását.


Azok a szabályok, amelyek tartalmazzák a börtönök irányításával, a személyzettel és a fogvatartottak kezelésével kapcsolatos legfontosabb jogi normákat és alapelveket, és e területen globális referenciaként szolgálnak, az Európa Tanács 47 tagállama számára és iránymutatást adnak a jogalkotásban, politikában és gyakorlatokban.

Az Európa Tanács felülvizsgálata kiterjedt a fogvatartottakkal kapcsolatos adatok nyilvántartására és az iratok kezelésére, a női fogvatartottakkal, a külföldi állampolgárokkal szembeni bánásmódra, valamint a magas szintű biztonsági intézkedések alkalmazására, így például a szabadságvesztésüket töltők többi fogvatartottól való elválasztásra, a magán elzárásra, visszatartási eszközök, a börtönszemélyzet megfelelő tétszámának biztosítása, a börtönök ellenőrzésre és a független szervezetek általi felügyeletre.

Az ajánlás részletesebben szabályozza a magánelzárást (amely azt jelenti, hogy a fogvatartottat több mint napi 22 órára bezárják, amely alatt nem érintkezhet a börtönszemélyzeten kívül mással). Ezt az intézkedést csak végső esetben lehet alkalmazni és figyelembe kell venni a fogvatartott egészségi állapotát. Mivel az ilyen intézkedésnek nagyon negatív hatása lehet az ember fizikai és mentális egészségére, azt szigorúan csak meghatározott időtartamra lehet bevezetni, amelynek a lehető legrövidebbnek kell lennie.

Az Európa Tanács ajánlása szerint az államoknak nemzeti jogukban meg kell határozniuk azt a maximális időtartamot, amelyre a magánelzárást lehet alkalmazni. Ezenkívül az érintett fogvatartottakat a börtön igazgatója vagy a börtön személyzetének valamely tagja, valamint az orvos minden nap meglátogatja.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


A várandós munkavállaló nem kapott béremelést
2020. augusztus 3.

A várandós munkavállaló nem kapott béremelést

Az eljárás alá vont munkáltató nem tudta objektív szempontokkal alátámasztani, hogy a mérlegelési jogkörében végrehajtott bérrendezéskor milyen paraméterek szerint differenciált.

Közjegyzőnél is köthető lakásbérleti szerződés
2020. augusztus 3.

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 aktuális csatornán.

Kuciak-ügy: három vádlott tagadta bűnösségét
2020. augusztus 3.

Egyöntetűen tagadták bűnösségüket a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságírógyilkosság perének még ítéletre váró vádlottjai a bazini székhelyű különleges bíróságon elmondott záróbeszédeikben.