Az emberhez méltó fogva tartási körülmények változásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el, annak érdekében, hogy aktualizálja a 2006. évi európai fogvatartási szabályokra vonatkozó ajánlását.


Azok a szabályok, amelyek tartalmazzák a börtönök irányításával, a személyzettel és a fogvatartottak kezelésével kapcsolatos legfontosabb jogi normákat és alapelveket, és e területen globális referenciaként szolgálnak, az Európa Tanács 47 tagállama számára és iránymutatást adnak a jogalkotásban, politikában és gyakorlatokban.

Az Európa Tanács felülvizsgálata kiterjedt a fogvatartottakkal kapcsolatos adatok nyilvántartására és az iratok kezelésére, a női fogvatartottakkal, a külföldi állampolgárokkal szembeni bánásmódra, valamint a magas szintű biztonsági intézkedések alkalmazására, így például a szabadságvesztésüket töltők többi fogvatartottól való elválasztásra, a magán elzárásra, visszatartási eszközök, a börtönszemélyzet megfelelő tétszámának biztosítása, a börtönök ellenőrzésre és a független szervezetek általi felügyeletre.

Az ajánlás részletesebben szabályozza a magánelzárást (amely azt jelenti, hogy a fogvatartottat több mint napi 22 órára bezárják, amely alatt nem érintkezhet a börtönszemélyzeten kívül mással). Ezt az intézkedést csak végső esetben lehet alkalmazni és figyelembe kell venni a fogvatartott egészségi állapotát. Mivel az ilyen intézkedésnek nagyon negatív hatása lehet az ember fizikai és mentális egészségére, azt szigorúan csak meghatározott időtartamra lehet bevezetni, amelynek a lehető legrövidebbnek kell lennie.

Az Európa Tanács ajánlása szerint az államoknak nemzeti jogukban meg kell határozniuk azt a maximális időtartamot, amelyre a magánelzárást lehet alkalmazni. Ezenkívül az érintett fogvatartottakat a börtön igazgatója vagy a börtön személyzetének valamely tagja, valamint az orvos minden nap meglátogatja.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.