Az ET Miniszteri Bizottsága az EJEB ítéletek végrehajtását ellenőrizte

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. június 11.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
Az ET Miniszteri Bizottsága Strasbourgban tartotta negyedéves értékelő ülését, amelyen 16 tagállamra vonatkozó 32 döntés végrehajtását vizsgálta.

Az összefoglaló jelentés Örményországra, Azerbajdzsánra, Bulgáriára, Németországra, Görögországra, Magyarországra, Izlandra, Olaszországra, Litvániára, Máltára, Moldovára, Portugáliára, Romániára, Oroszországra, Szerbiára és Törökországra vonatkozóan összesen 477 EJEB döntéssel kapcsolatban tett megállapítást.

A Miniszteri Bizottság meghatározta a következő negyedév zárásakor, várhatóan szeptemberi ülésén vizsgálandó ügyek listáját is.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 46. cikke szerint az EJEB által hozott döntések kötelező erejűek a tagállamokra nézve.

Az ET Miniszteri Bizottsága az ítéletek végrehajtásának felülvizsgálatát a tagállami hatóságok, a civil szervezetek és egyéb érdekeltek által adott információk alapján ellenőrzi.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Mikor állapítható meg a bűnszervezetben való elkövetés?
2019. június 17.

Mikor állapítható meg a bűnszervezetben való elkövetés?

Nem kizárt a bűnszervezet megállapítása akkor sem, ha egyébként egy korábban legálisan működő csoport a szervezete kereteit felhasználva súlyos megítélésű bűncselekmények elkövetését határozza el és azokat meg is valósítja. Ugyanis akkor, ha ezen működés kapcsán fennállnak a bűnszervezet alanyi és tárgyi feltételei, az abban résztvevők magatartása bűnszervezetben elkövetettként értékelendő.

Kizárt az ügyvédi tevékenység gyakorlása az ügyészi jogviszony megszűnését követő két évig
2019. június 17.

Kizárt az ügyvédi tevékenység gyakorlása az ügyészi jogviszony megszűnését követő két évig

Az Üttv. 20. § (3) bekezdése alapján az ügyvéd nem járhat el azon közhatalmi hatáskört gyakorló szerv által gyakorolt eljárásban, amelynél jogviszonya fennállt. Ez a tilalom olyan más közhatalmat gyakorló szerv (jelen esetben bíróság) előtti eljárásra is érvényes, amelyben az a közhatalmat gyakorló szerv (ügyészség) is részt vesz, amellyel az ügyvéd korábban jogviszonyban állt.