Az EU elfogadta az AI Act tervezetét, ami a ChatGPT jellegű MI-re vonatkozó szerzői jogi szabályokra is kitér


Elkészült az első átfogó mesterséges intelligencia szabályozási tervezet, ami szigorúbb kötelezettségeket ír elő a generatív MI eszközökre.

Az EU több mint két évnyi tárgyalás után elfogadta az AI Act (Mesterséges intelligencia – MI törvény) tervezetét, amely az első átfogó MI szabályozás lehet.

A következő szakasz a trilógus, vagyis a háromoldalú tárgyalás nevű folyamat, amelynek során az EU törvényhozó szervei megvitathatják a törvényjavaslat végső részleteit. Egy jelentés szerint az Európai Parlament (EP) tagjai megerősítették korábbi javaslataikat a tekintetben, hogy szigorúbb kötelezettségeket írjanak elő az ún. foundation modellekre, ami az általános mesterséges intelligencia egy olyan alkategóriája, amibe például a ChatGPT is tartozik.

Azok a cégek, amelyek olyan generatív MI eszközöket készítenek, mint a ChatGPT vagy a Midjourney, közzé kell tenniük, hogy használtak-e szerzői jogi oltalom alatt álló anyagokat a rendszereikben. A jelentés említ egy fontos utolsó pillanatos változtatást a tervezetben, ami kimondja, hogy a generatív MI modelleket az EU jogszabályainak és alapvető jogainak (ideértve a szólásszabadságot is) megfelelően kell kialakítani és fejleszteni. Mher Hakobyan, az Amnesty International AI-szabályozási tanácsadója szerint a törvény lehetőséget kínál az EU törvényhozóinak arra, hogy véget vessenek a diszkriminatív és jogszabályba ütköző mesterséges intelligencia rendszerek használatának.

(Forrás: VentureBeat)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.