Az EU elfogadta az AI Act tervezetét, ami a ChatGPT jellegű MI-re vonatkozó szerzői jogi szabályokra is kitér


Elkészült az első átfogó mesterséges intelligencia szabályozási tervezet, ami szigorúbb kötelezettségeket ír elő a generatív MI eszközökre.

Az EU több mint két évnyi tárgyalás után elfogadta az AI Act (Mesterséges intelligencia – MI törvény) tervezetét, amely az első átfogó MI szabályozás lehet.

A következő szakasz a trilógus, vagyis a háromoldalú tárgyalás nevű folyamat, amelynek során az EU törvényhozó szervei megvitathatják a törvényjavaslat végső részleteit. Egy jelentés szerint az Európai Parlament (EP) tagjai megerősítették korábbi javaslataikat a tekintetben, hogy szigorúbb kötelezettségeket írjanak elő az ún. foundation modellekre, ami az általános mesterséges intelligencia egy olyan alkategóriája, amibe például a ChatGPT is tartozik.

Azok a cégek, amelyek olyan generatív MI eszközöket készítenek, mint a ChatGPT vagy a Midjourney, közzé kell tenniük, hogy használtak-e szerzői jogi oltalom alatt álló anyagokat a rendszereikben. A jelentés említ egy fontos utolsó pillanatos változtatást a tervezetben, ami kimondja, hogy a generatív MI modelleket az EU jogszabályainak és alapvető jogainak (ideértve a szólásszabadságot is) megfelelően kell kialakítani és fejleszteni. Mher Hakobyan, az Amnesty International AI-szabályozási tanácsadója szerint a törvény lehetőséget kínál az EU törvényhozóinak arra, hogy véget vessenek a diszkriminatív és jogszabályba ütköző mesterséges intelligencia rendszerek használatának.

(Forrás: VentureBeat)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.