Szigorúbban kontroll a közösségi média felett

Szigorúbb ellenőrzés várható azt követően, hogy az EUB döntése értelmében a tagállamok kötelezhetik a közösségi média szolgáltatókat, hogy az egész világon tegyék elérhetetlenné a jogellenes posztokat. 

Az EUB eljárását az oldalon megjelenő tartalmak feletti szigorúbb kontroll érdekében kezdeményezték. A döntéssel ismét közelebb került az online szolgáltatók szabályozása a hagyományos kiadókéhoz, amely problémákat vet fel.

Az EUB döntése értelmében ugyanis kötelezhetők a közösségi média szolgáltatók, hogy távolítsanak el minden jogellenes tartalmat az egész világon.

A felületet biztosító szolgáltatók, mint amilyen a Facebook is, alapvetően nem tartoznak felelősséggel a felületükön megjelenő jogellenes tartalmakért mindaddig, amíg nem rendelkeznek tudomással a tartalom jogellenességéről, illetve ha késedelem nélkül cselekednek a jogellenes tartalom eltávolítása vagy elérhetetlenné tétele érdekében, amit tudomást szereznek róla.

Az EUB legutóbbi döntése értelmében a közösségi média szolgáltatók kötelesek eleget tenni az állami kötelezésnek és egy kötelező bírósági vagy hatósági döntés esetén el kell távolítaniuk vagy hozzáférhetetlenné kell tenniük a jogsértő tartalmakat.

Az EUB döntése arra is rámutatott, hogy a tagállamok a nemzetközi jog szabályai szerint az egész világra kiterjedően kötelezhetik a internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a jogsértőnek tekintett tartalmakat és kizárólag a tagállamok döntésétől függ, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel.

A szólásszabadságért küzdő szervezetek szerint a döntés veszélyt jelent az online tartalmakra és a szólásszabadságra.

Az EUB szerint a döntés nem jelent aránytalan terhet a közösségi média szolgáltatók részére, mivel léteznek olyan automatikus kereső- és szűrőprogramok, amelyek segítenek abban, hogy a közösségi média szolgáltatók be tudják tartani a jog által rájuk rótt kötelezettségeket.

Thomas Hughes aktivista szerint azonban “a közösségi média platformok kötelezése arra, hogy a kontextus vizsgálata nélkül, automatikusan távolítsák el a posztokat sérti a szólásszabadsághoz való jogunkat és csökkenti az online elérhető információkat.” A döntés nem vette figyelembe a technológiai korlátokat, amikor az automatikus szűrőprogramokra utalt.”

“A döntés értelmében egy tagállam bírósága akkor is kötelezheti a szolgáltatót, hogy egy másik államban is távolítsa el a posztot, ha abban az országban az nem minősül jogellenesnek. Ez azért veszélyes gyakorlat, mert egy ország bíróságai dönthetnek afelett, hogy mit látnak egy másik ország felhasználói. Ez visszaélésre ad lehetőséget, főleg a kevésbé demokratikus országok vezetői részére.”

A döntést kérdéseket vet fel, arról is, hogy a Facebook hogyan fogja ellenőrizni a posztok valamely államban való jogszerűségét anélkül, hogy minden egyes felhasználó tevékenységét megfigyelnék.

Egy londoni jogtanácsos szerint ugyanakkor szükség volt a döntésre, mert az EUB felismerte, hogy ha csak a jogsértő tartalom eltávolítására való kötelezést fogadja el, az túl könnyen megkerülhető lett volna. Ezért volt szükség arra, hogy bírósági döntés alapján a hasonló tartalmakat is el lehessen távolítani.

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?
2019. október 22.

Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?

A felülvizsgálati kérelem befogadás megengedhetőségével kapcsolatos feltételeknek a Kp-ban nem szereplő elemmel való kiegészítése nem jogértelmezés, hanem bírói jogalkotás lenne.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról
2019. október 22.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról

A Kúria álláspontja szerint a hitelesíteni kért kérdés nem a beruházás meghiúsítását, hanem elhalasztását célozza, nem befolyásolja és nem akadályozza a hatósági eljárások gyors lefolytatását, továbbá nem érint Kormány hatáskörébe tartozó kérdést sem. A kérdés egyértelmű, a betű elírási hibának értelemzavaró hatása nincs.

Meglőtte ismerősét, hét évet kapott
2019. október 22.

Hét év fegyházbüntetésre ítélte kedden, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék azt a dunakömlődi férfit, aki tavaly nyáron mellkason lőtte a közelben dolgozó ismerősét.

Menetrend szerinti busz sofőrjével szállíttatta a kokaint egy zalai férfi
2019. október 22.

Kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt letartóztattak egy zalai férfit, aki a Budapest és Zalaegerszeg között közlekedő menetrend szerinti buszjárat sofőrjével szállíttatta ismerősének a kokaint - közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?
2019. október 22.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?

Arra az esetre keresünk megoldást, amikor a Kft. üzlettársunk kizárásra okot adó magatartást nem tanúsított, de üzleti megfontolásból mégis szeretnénk tagtársunk irányítási jogait visszaszorítani, vagy esetleg üzletrészét megszerezni.