Az Európai Bizottság az LMBTQ csoportok jogegyenlőségére vonatkozó stratégiát mutatott be


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, interszexuális és queer) – csoportok jogegyenlőségére vonatkozó stratégiát mutatott be csütörtökön. A stratégia célja a szóban forgó társadalmi réteghez tartozók diszkriminációjának felszámolása és emberi jogaik védelme.

Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervezetet bemutató beszédében kiemelte: az EU-ban a szexuális kisebbségekhez tartozók több mint fele még mindig nem meri nyíltan vállalni szexuális irányultságát, továbbá 43 százalékuk társadalmilag megbélyegezett, ami gyűlöletbeszédben és fizikai atrocitásokban nyilvánul meg leginkább.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések negatív hatással vannak ezekre az emberekre, „mivel nincs lehetőségük, hogy elszakadjanak gyakran ellenséges környezetüktől.”
Kitért arra is, hogy az úgynevezett „szivárvány családok”, ahol a gyerekeket azonos nemű szülők nevelik, egyre nehezebb adminisztratív akadályokba ütköznek az EU-ban. Elismerte, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, „épp ezért szükséges a szülői viszonyok kölcsönös elismeréséről szóló, határokon átnyúló jogszabály előterjesztése.”

Jourová nem ért egyet azzal, hogy néhány tagállam kormánya LMBTQ-csoportok jogérvényesülését „ideológiának” tekinti.

„Nincs szó ideológiáról, csak szeretetről és egy 21. századi Európáról” – húzta alá.

Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos felszólította a nemzeti kormányokat, hogy fogadjanak el LMBTQ-stratégiákat, figyelembe véve „az ezen csoportokhoz tartozó személyek sajátos egyenlőségi igényeit.”

A bizottság által csütörtökön elfogadott stratégia négy fő pillérre – a diszkrimináció felszámolására, az LMBTQ-csoportokhoz tartozó személyek biztonságának garantálására, a befogadó társadalmak kiépítésére és a szexuális kisebbségekhez tartozók egyenlőségével kapcsolatos figyelemfelhívásra – épül, és célzott jogi és pénzügyi intézkedéseket irányoz elő. Javasolja továbbá, az uniós bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlölet-bűncselekményekre, ideértve a homofób gyűlöletbeszédet is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. május 29.

LMBTQI-oldalak blokkolásáért fizet a Főpolgármesteri Hivatal

Egymillió forintra büntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Főpolgármesteri Hivatalt, amiért az blokkolta az LMBTQI témájú internetes oldalak elérését a Hivatal számítógépes hálózatáról. A Hatóság szerint a főváros ezzel nemcsak az érintett szervezeteknek, hanem az egész LMBTQI közösségnek is hátrányt okozott.
2018. július 14.

Diszkriminálta az uszoda az LMBTQ sportegyesületet

Egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-re mert az elutasította az Atlasz LMBTQ Sportegyesület sávbérlését. Most a Fővárosi Törvényszék is jogerősen helybenhagyta a határozatot, miután a Kft. bírósághoz fordult – közölte a Háttér Társaság.