Az iratkarantén szabályai Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iratkaranténra vonatkozó szabályozás értelmében a bíróságra érkezett iratok alapesetben 7 napra karanténba kerülnek, kivéve ha a benyújtó fél a sürgősséget a borítékon feltünteti.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a járványhelyzetre való tekintettel a bíróságokon rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el, amelynek időtartama alatt az OBH-ba érkező papíralapú iratok kezelésére is különleges szabályok vonatkoznak.

A 2020. március 26. napján hatályba lépett 42.SZ./2020. (III. 26.) OBHE határozat tartalmazza ezen különleges szabályokat, valamint az iratok elektronikus kezeléséről is rendelkezik.

A határozat értelmében:

  • az OBH a bíróságok központi honlapján tájékoztatást ad a papíralapú iratok kezelésének különleges szabályairól, amely tájékoztatásnak ki kell terjednie arra, hogy a rendkívüli ítélkezési szünet idején az ügyfeleknek a beadványaikat elsődlegesen elektronikus úton kell az OBH-hoz eljuttatniuk;
  • azon ügyfeleknek, akik nem az elektronikus utat használják beadványaik benyújtásához, az OBH-nak címzett papíralapú iraton jól látható kiemeléssel fel kell tüntetniük az ügy tárgyát és a sürgősségét.

Kapcsolódó cikkek

2022. január 25.

Vakcinafejlesztésre kért kölcsön a csaló

Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség egy nő ellen, aki vakcinát fejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát.

2022. január 24.

111 millió forint bírságot kapott az OTT-ONE Nyrt.

A jegybank feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen és összesen 111 millió forint bírságot szabott ki a társaságra a tiltott a piaci manipulációra, a bennfentes információ nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.