Az ombudsman veszi át az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait

Az Országgyűlés 117 igen, 54 nem szavazattal elfogadta az egyes törvényeknek az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosítását, és az ombudsman 2019-es beszámolóját is elfogadták.

A parlamenti igazságügyi bizottsága által benyújtott – az ellenzék által ellenzett – törvény alapján az alapvető jogok biztosa átveszi az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait január elsejétől, a hatóság ezzel megszűnik, jogutódja az ombudsman.

Kötelező jellegű határozatot hozhat

A jogszabály indoklás szerint az alapvető jogok biztosa és a hivatal integrálásával az egyenlő bánásmód követelményének még hatékonyabb érvényülését biztosító jogintézmény jön létre. A feladatkörök átvételével minden korábbinál szélesebb vizsgálati és intézkedési jogkör áll majd a biztos rendelkezésére ahhoz, hogy felléphessen az alapvető jogok, közöttük is kiemelten az egyenlő bánásmódhoz fűződő jog érvényesülése érdekében.

Az alapvető jogok biztosa a jövőben kötelező jellegű határozatot hozhat és a jogsértővel szemben szankciót szabhat ki.

Az ombudsman feladatainak ellátását elkülönült szervezeti egység segíti, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató.

Elfogadták a beszámolót

A parlament 119 igen, 15 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019-es tevékenységéről szóló beszámolót.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa saját és helyettesei 2019-es tevékenységéről azt mondta a parlamentben, a változások éve volt a tavalyi az ombudsmani hivatalban: új biztost választott a parlament, új székhelyre költözött a hivatal, és változott a hivatali dolgozók jogállása, illetménye is. Megjegyezte, a 2019-es beszámoló háromnegyed része Székely László – hivatali elődje – munkájának bemutatása.

2019-ben is kiemelt figyelmet szentelt a biztos a kiszolgáltatottak, a gyermekek, a fogyatékossággal élők, az idősek, a betegek, illetve a hajléktalanok és más, egzisztenciálisan rászorulók jogai védelmének. A vizsgálatok fókuszában volt az is, hogy az egészségügy területén hogyan érvényesülnek az alapjogok.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.