A parlament módosította a választási eljárást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Varga Judit igazságügyi miniszter a törvénymódosítást az egy időben, közös eljárásban lebonyolított 2022-es országgyűlési választás és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokkal indokolta.

A Ház 144 igen, 40 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett elfogadta az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosítását a kormány javaslatára.

Legfeljebb 800 szavazó lehet egy alszavazókörben

Az új szabályozás egyértelművé teszi, hogy a magyar választási bizottságok a nem Magyarország területén elkövetett esetleges jogsértések kivizsgálására és elbírálására is hatáskörrel rendelkeznek.

Rögzítették, hogy a nemzetközi megfigyelőt a szavazást megelőző kilencedik napig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Irodánál.

Nemcsak a választott tagok, hanem az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is csak jogi egyetemi végzettséggel rendelkező tagokat delegálhatnak a Nemzeti Választási Bizottságba.

A jövőben átjelentkezéskor a névjegyzék több részre osztása esetén egy szavazási helyszínre, illetve alszavazókörre legfeljebb 800 választópolgár juthat.

Ezentúl választópolgáronként három forint díjat kell fizetni a szavazóköri névjegyzékből történő adatszolgáltatásért.

Aláírásgyűjtés előtt rendezni kell a jogvitákat

Lehetővé válik, hogy az a választópolgár, aki postai úton kérte a szavazási levélcsomag kézbesítését, de azt a szavazást megelőző 7. napig nem kapta meg, bármelyik külképviseleten vagy egyéni választókerületi választási irodában személyesen átvehessen egy pótlevélcsomagot. A levélszavazásnál a személyi szám vagy a személyi igazolvány mellett a honosítási okirat is igazolja az állampolgárt.

Ha nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete kimondja feloszlását vagy feloszlatják, csak akkor tarthatnak időközi választást, ha az önkormányzat költségvetésében rendelkezésre áll a választás lebonyolításához szükséges forrás. Amennyiben nem, a nemzetiségi önkormányzat megszűnik, de a következő általános választásokon ismét létre lehet hozni.

Rendelkeztek arról is, hogy a népszavazási aláírásgyűjtés megkezdése előtt el kell dönteni a felmerülő jogvitákat. Az indoklás szerint azért, mert nem szabad a népszavazás keretében kitenni a választópolgárokat annak, hogy csak utólag, az aláírásgyűjtés befejezése után derüljön ki, hogy a népszavazási kérdést nem a törvény által megkövetelt módon fogalmazták meg, vagy más okból nem képezheti népszavazás tárgyát.

Az alkotmányjogi panasz benyújtására nyolcnapos, az Alkotmánybíróság (Ab) döntésének meghozatalára 30 napos határidőt határoztak meg. Csak az Ab kedvező döntése után lehet kiadni az aláírásgyűjtő ívet.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Már több Sztárbox-epizód miatt indult médiahatósági eljárás

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox bizonyos erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken.