Az ügyvédekre eltérő belépési szabályok vonatkoznak a bíróságokon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyvédekre nem vonatkozik az OBH elnöke által bevezetett beléptetési rend, de a többi járványügyi intézkedést kötelesek betartani.


Az Országos Bírósági Tanács támogatta a MÜK elnökének 2020. szeptember 9-i ülésen tett előterjesztését, melyre figyelemmel dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiadta 4/2020. (IX.15.) ajánlását a bírósági épületekben tartózkodás járványügyi készültség idején irányadó szabályainak meghatározásáról egyértelművé téve, hogy:
az ügyvédi kamara tagjai a hivatásrendi igazolvány felmutatásával idézés nélkül is beléphetnek a bíróság épületébe.
Megszűnik tehát az a méltatlan helyzet, hogy az ügyvédeknek a biztonsági őrrel kelljen vitatkozni arról, hogy:
  • hány perc van még a tárgyalásig,
  • érvényes-e a szóbeli idézés,
  • beléphet-e az ügyvédet leváltani induló ügyvédjelölt idézés nélkül stb.
Dr. Bánáti János kifejtette, hogy a magyar ügyvédi kar tagjai, miközben megnyugvással fogadják a fentieket, megértéssel tekintenek azokra a rendelkezésekre, melyek betartása valamennyiük egészségének megóvása érdekében szükséges, ezért kéri a tagokat, hogy a bírósági épületekben való tartózkodás teljes időtartamában tartsák be az OBH által előírtakat, így különösen a maszk viselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, valamint az eljárási cselekmény, illetve az ügyintézés befejeztével az épületet hagyják el.
(a MÜK rendkívüli hírlevele)Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.