Az új Btk. szigorúan bünteti a szexuális erőszakot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Btk. minden eddiginél szigorúbban bünteti a szexuális erőszakot, mivel a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett mindenféle erőszakos szexuális magatartást minősített esetként bünteti.


Ugyanígy büntetendő a 12. életévét be nem töltött személy sérelmére beleegyezésével létesített bármiféle szexuális cselekmény.

A 12. és 14. életév közötti személyek beleegyezésének felnőttkorú (18. életévét betöltött) elkövető esetén nincs jelentősége, esetükben a szexuális visszaélés bűncselekmény valósul meg.

A 14. és 18. életév közötti elkövetők szexuális erőszak miatt felelnek, ha a sértett 12. éven aluli, és beleegyezett a szexuális cselekménybe.

A 12. és 18. év közötti személyek között megszűnt a korábban megrontásnak nevezett bűncselekmény, amely a beleegyezésükkel megvalósuló szexuális cselekményt büntette.

A szexuális erőszak körébe tartozó szexuális magatartások körét az új Btk. kibővítette, ezért van jelentősége ebben az életkorban a beleegyezésnek.

Megjegyzendő, hogy az új Btk. megalkotása során ezt a változtatást senki nem kifogásolta, az igazságszolgáltatási szervek a tervezettel egyetértettek.

(Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.