Az új Pp. tapasztalatai

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 6.
Rovat:

Az OBH közzétette az új Pp. alapján megfogalmazott keresetlevek januári statisztikáit. A friss adatokból az látszik, hogy az új Pp. hatálybalépése miatt nem ugrott meg jelentősen a visszautasítások száma.


2018. január 1-jén lépett hatályba az új Polgári perrendtartás (Pp.). Az Országos Bírósági Hivatal az új Pp. hatálya alá tartozó keresetlevelek érkezését és a keresetlevéllel induló peres ügyek befejezését figyelemmel kíséri, és azokról statisztikákat készít.
 
Az adatok szerint 2018. január 1. és 31. között országosan összesen 4833 polgári és gazdasági peres ügy érkezett a bíróságokra. Az új Pp. szerint a bíróságnak a részletes formai és tartalmi előírásoknak meg nem felelő keresetlevelet vissza kell utasítania, azzal, hogy a visszautasított keresetlevél a törvényben szabályozott módon ismételten benyújtható.
Az érkezett 4833 peres ügyből 2018. január 31. napjáig 100 fejeződött be a keresetlevél visszautasításával, amely az összes benyújtott keresetlevélnek alig több mint 2 százalékát érinti.
A bíróságok 2017-ben felkészültek az új perrend alkalmazására és kihívásair, ezért az érkezet ügyek feldolgozása zökkenőmentesen zajlik.

[htmlbox pp_termekek]

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.