Azonos nemű pár harcolta ki, hogy nevelőszülők lehessenek Horvátországban

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. szeptember 8.
Címkék: , ,
Rovat:
Három évnyi pereskedés után először engedélyezték egy zágrábi homoszexuális párnak, hogy nevelőszülőként gondoskodhasson két állami gondozásban lévő gyerekről.

Danijel Martinovic, a Szivárványcsaládok egyesületének elnöke elmondta: bár hosszú volt a jogi procedúra, bizonyították azt, hogy az élettársi kapcsolatot létesítő homoszexuális párokat ugyanolyan jogok illetik meg Horvátországban, mint a különböző nemű házaspárokat. Eddig három homoszexuális pár kezdeményezte, hogy nevelő szülők lehessenek, a mostani döntés után az egyik ilyen pár ismét próbálkozni fog  – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Horvátországban az azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket. Idén februárban azonban az alkotmánybíróság engedélyezte Ivo Segota és Mladen Kozic számára, hogy nevelőszülők lehessenek. Mindazonáltal a horvát gyermek- és jóléti központ nem volt hajlandó a testület döntése szerint eljárni. Az eset miatt társadalmi vita bontakozott ki Horvátországban.

A családügyi minisztérium nemrég megsemmisítette a horvát gyermek- és jóléti központ döntését, és újra eljárás alá helyzete a homoszexuális pár nevelőszülői kérelmét. A pár megfelelt a jogszabályi követelményeknek, minden szükséges képzést elvégzett, és így engedélyezték számukra, hogy nevelőszülői feladatokat lássanak el. Bár Kozic és Segota eddig nyíltan vállalták küzdelmüket és többször is szerepeltek a sajtóban, a jövőben a gyermekek védelme miatt nem kívánják a nyilvánosság elé tárni magánéletüket.

A horvát parlament nagy többséggel 2014 júliusában fogadta el az azonos neműek élettársi kapcsolatáról szóló törvényt, amely szerint az élettársi kapcsolatot létesítő homoszexuális párokat ugyanazok a jogok illetik meg Horvátországban, mint a különböző nemű házaspárokat, azzal a kivétellel, hogy gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

Az azonos nemű párok házasságának lehetőségéről Horvátországban 2013. december 1-jén tartottak népszavazást. A lakosság akkor arról dönthetett: akarja-e, hogy az alkotmány a házasságot a keresztény felfogás szerinti, egy férfi és egy nő közötti életközösségként határozza meg. Az urnákhoz járulók 65,87 százaléka igennel voksolt.

A horvát lapok a római katolikus egyház győzelmeként értékelték akkor a népszavazás eredményét, ugyanis a referendumot az egyház által támogatott csoportok kezdeményezték, miután sikerült 750 ezer aláírást gyűjteniük a 4,2 milliós országban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Házasság mindenkinek! – A homoszexuálisok jogi emancipációja Németországban
2017. július 6.

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat régtől fogva munkát adott a jogalkotónak a német kultúrkörben. Évszázadokon keresztül, mint büntetni rendelt magatartási forma, majd, mint párkapcsolatok magánjogilag szabályozandó különös esete. Miután Merkel kancellár váratlan nyilatkozata hatására a német törvényhozás rekordsebességgel megnyitotta a házasságot az azonos nemű párok számára is, a homoszexualitás megszűnt speciálisan szabályozott jogi kategóriának lenni. A következőkben az ide vezető hosszú útról adok áttekintést.   

Jogosultak-e menekültstátuszra a homoszexuálisok?
2018. március 26.

A nagyszámú, Európába érkező háborús menekült mellett elsikkad egy kisebb csoport, a hazájukat szexuális másságuk miatt elhagyó embereké. Pedig menekültjogi megítélésük Európa-szerte hosszabb ideje fejtörést okoz a hatóságok és bíróságok számára. A téma aktualitását az Európai Unió Bíróságának (EUB) friss ítélete adja, amelyet magyar megkeresésére, előzetes döntéshozatali eljárásában hirdettek ki a luxemburgi bírák. 

Jogsértő homoszexualitás népszerűsítését tiltó orosz törvény
2017. július 6.

Három orosz magánszemély kezdeményezte az EJEB eljárását az orosz meleg-ellenes törvény miatt. Az EJEB és a Velencei Bizottság megállapítása szerint a jogszabály nem tesz eleget a normavilágosság követelményeinek és megteremti a visszaélés lehgetőségét az orosz hatóságok számára. A Bíróság megállapította, hogy a jogszabály megalkotásával és annak visszaélésszerű alkalmazásával Oroszország megsértette a kérelmezők szólásszabadsághoz és megkülönböztetés tilalmához való jogát.