Beismerő vallomás a Prisztás-gyilkossággal kapcsolatban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vádlott azt mondta, azért tesz beismerő vallomást, mert az évek során a fegyházban megváltozott, így nem tartja helyesnek azt, hogy másokat ítélnek el azért, amit ő követett el.

2019. június 14-én a Fővárosi Törvényszék távmeghallgatási rendszer segítségével hallgatta meg J.R.-t, aki jogerős életfogytiglani büntetését tölti a szegedi Csillagbörtönben. R. részletes, feltáró vallomásában azt állította, hogy 1996-ban ő gyilkolta meg Prisztás József vállalkozót.

A távmeghallgatás során R. elmondta, hogy H. J. bízta meg őt a gyilkossággal, amiért akkor 15.000 német márkát kapott. H. J.-t dunaszerdahelyi bűnözők bízták meg a gyilkosság megszervezésével, akik szoros kapcsolatban álltak az ukrán maffiával. Állítása szerint a bűncselekményért jogerősen elítélteknek semmi közük nem volt a vállalkozó megöléséhez. Vallomásában részletesen leírta a bűncselekmény helyszínét, az elkövetés módját és annak egyéb körülményeit. A bíróság kérdésére válaszolva elmondta, hogy azért tesz beismerő vallomást, mert az évek során a fegyházban megváltozott, így nem tartja helyesnek azt, hogy másokat ítélnek el azért, amit ő követett el.

A vallomást követően a II. rendű vádlott védője indítványozta közlekedési, orvosi és antropológiai szakértők meghallgatását, hogy tisztázzák az elkövető magasságát, hiszen a gyilkosságért elítélt II. rendű vádlott és J. R. magassága lényegesen különbözik. Ezt a bíróság elutasította, mivel a gyilkos lövést kerékpárról adták le, így az eddigi szakértői vélemények is azt állapították meg, hogy nem lehet pontosan megbecsülni az elkövető magasságát.

Az I. és II. rendű vádlottak védői további tanúk, valamint a nyomozásban résztvevő rendőrök ismételt meghallgatását is indítványozták. A bíróság elemzi a mai távmeghallgatáson elhangzottakat, majd azt követően dönt a védői indítványokról.

A perújítási eljárás 2019. szeptember 16-án 10.00 órakor folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. Azon a tárgyalási napon a II. rendű vádlott tesz nyilatkozatot, az I. rendű vádlott távmeghallgatási rendszer segítségével vesz részt a tárgyaláson.


Kapcsolódó cikkek

2015. október 16.

Prisztás-ügy: tíz év fegyház Portiknak

Tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban pénteken.