Belehalt az éhségsztrájkba a török ügyvédnő

Az ügyvédnőt terrorizmus vádjával ítélték 13 év szabadságvesztésre, mert állítólag kapcsolatban állt egy szélsőbaloldali marxista szervezettel.

Könnygázzal oszlatta fel a török rendőrség a több száz fős tömeget, amely egy éhségsztrájkban meghalt ügyvédnő temetésén jelent meg Isztambulban.

Barátai szerint Ebru Timtik alig 30 kilót nyomott, amikor éhségsztrájkja 238. napján életét vesztette. A jogász az ellen tiltakozott, hogy terrorizmus vádjával tavaly 13 év börtönre ítélték. A török hatóságok rajta kívül 17 kollégáját is megvádolták ugyanezzel.

“Hogy ki volt Ebru Timtik? Olyan volt, mintha a nővérem lett volna, már régóta ismertem. Egyúttal a munkatársunk is volt. Ügyvéd, aki különféle emberi jogi ügyekben védte az embereket és ezért állították bíróság elé” – mondta róla az egyik kollégája.

“Ennek az országnak tudnia kell, hogy ha az ügyvédek az életükkel fizetnek azért, mert hisznek és bíznak az igazságszolgáltatásban, akkor nincs mit mondani. Törökországban senki sincs biztonságban” – jelentette ki Musa Piroglu török ellenzéki parlamenti képviselő.

Az ügyvédnőt egy szélsőbalos marxista szervezettel való állítólagos együttműködés miatt ítélték el. Éhségsztrájkjával a tisztességtelen bírósági eljárást ellen tiltakozott.

(hu.euronews.com)

Kapcsolódó cikkek:


Indul a Facebook News
2021. március 2.

Indul a Facebook News

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után Németországban indul el a Facebook News, amelyben német havi és hetilapok is elérhetők lesznek.

Döntött az EU bírósága a lengyel bírói kinevezésekről
2021. március 2.

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik - foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.