Belehalt az éhségsztrájkba a török ügyvédnő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyvédnőt terrorizmus vádjával ítélték 13 év szabadságvesztésre, mert állítólag kapcsolatban állt egy szélsőbaloldali marxista szervezettel.

Könnygázzal oszlatta fel a török rendőrség a több száz fős tömeget, amely egy éhségsztrájkban meghalt ügyvédnő temetésén jelent meg Isztambulban.

Barátai szerint Ebru Timtik alig 30 kilót nyomott, amikor éhségsztrájkja 238. napján életét vesztette. A jogász az ellen tiltakozott, hogy terrorizmus vádjával tavaly 13 év börtönre ítélték. A török hatóságok rajta kívül 17 kollégáját is megvádolták ugyanezzel.

“Hogy ki volt Ebru Timtik? Olyan volt, mintha a nővérem lett volna, már régóta ismertem. Egyúttal a munkatársunk is volt. Ügyvéd, aki különféle emberi jogi ügyekben védte az embereket és ezért állították bíróság elé” – mondta róla az egyik kollégája.

“Ennek az országnak tudnia kell, hogy ha az ügyvédek az életükkel fizetnek azért, mert hisznek és bíznak az igazságszolgáltatásban, akkor nincs mit mondani. Törökországban senki sincs biztonságban” – jelentette ki Musa Piroglu török ellenzéki parlamenti képviselő.

Az ügyvédnőt egy szélsőbalos marxista szervezettel való állítólagos együttműködés miatt ítélték el. Éhségsztrájkjával a tisztességtelen bírósági eljárást ellen tiltakozott.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Home office: milyen költségtérítés jár?

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is, így a Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

2022. május 16.

Miniszterelnököt választ az Országgyűlés

A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.