Bíróságon a világhírű magyar kutyahám ügye

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2019. február 18.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
Egy első fokon megsemmisített uniós formatervezési védelem alatt álló dizájn, egy speciális kutyahám ügye kerül a Fővárosi Ítélőtábla elé február 21-én.

A Rubik Kocka után a második olyan, könnyűipari termékdizájnról beszélhetünk a JULIUS-K9® kutyahámok kapcsán, mely nem csak Magyarországon, nem csak Európában, hanem a világ minden pontján népszerűvé vált és hazánkhoz köthető. Nem túlzás azt állítani, hogy az ikonikus formával a világ bármely pontján találkozhatunk, tekintve, hogy minden ötödik ember kutyatartó, és közülük sokan JULIUS-K9 terméket vásárolnak.

Nem véletlen, hogy ma ez a leggyakrabban másolt magyar termék is, emiatt a márkatulajdonos JULIUS-K9 Zrt. világszerte kénytelen fellépni a jogsértők ellen.

Julius-K9 kutyahám

A Fővárosi Ítélőtábla dönthet a kutyahám formatervezési egyéni jellegéről

Így történt, hogy egy bitorlás miatt indított eljárásban az ellenérdekű fél ellenkérelme alapján, a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen megsemmisítette azt a formatervezési mintát, melyre a magyar vállalat a teljes hazai gyártást alapozta. A bíróság indoklásában a formatervezési minta egyéni jellegének hiányát jelölte meg a megsemmisítés okaként, melyet a jogtulajdonos JULIUS-K9 Zrt. nem fogadott el, és álláspontját szakértői véleményekkel alátámasztva a Fővárosi Törvényszék határozata ellen fellebbezett.

A dizájner cégvezető, Sebő Gyula közleményében emlékeztetett rá, számos fórumon elmondta már, hogy ez egy magyar dizájn, ezért itthon gyártják, ameddig csak lehetséges.

Az ügy másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán lesz február 21.-én.

Kapcsolódó cikkek:


Vádat emeltek a férfi ellen, akinek gyermeke tűz áldozata lett
2019. szeptember 16.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség azzal a férfival szemben, akinek "óvatlansága miatt" tűz ütött ki egy kosdi ház melléképületében, amelyben kisgyermeke életét vesztette.

A mesterséges intelligencia szabályozása
2019. szeptember 16.

A mesterséges intelligencia szabályozása

Az Európa Tanács egy szakértői bizottság felállításáról döntött, amelynek célja a mesterséges intelligencia jogi szabályozásának kialakítása.

Hasznos időszak vagy bizonytalan átmenet?
2019. szeptember 16.

Hasznos időszak vagy bizonytalan átmenet?

Magyarországon egy új munkaviszony többnyire próbaidővel kezdődik. Sokan erre bizonytalan időszakként tekintenek, pedig valójában a munkavállaló és a munkáltató számára is egy hasznos jogintézmény. Segítségével rövid idő alatt kiderülhet, hogy a szerződő felek hosszútávon is együtt tudnak-e működni. Hogy pontosan mit érdemes tudni róla, arról az OBH Deutschné dr. Kupusz Ildikót, a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökét kérdezte.