Bíróságon a világhírű magyar kutyahám ügye

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2019. február 18.
Címkék: , , , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy első fokon megsemmisített uniós formatervezési védelem alatt álló dizájn, egy speciális kutyahám ügye kerül a Fővárosi Ítélőtábla elé február 21-én.

A Rubik Kocka után a második olyan, könnyűipari termékdizájnról beszélhetünk a JULIUS-K9® kutyahámok kapcsán, mely nem csak Magyarországon, nem csak Európában, hanem a világ minden pontján népszerűvé vált és hazánkhoz köthető. Nem túlzás azt állítani, hogy az ikonikus formával a világ bármely pontján találkozhatunk, tekintve, hogy minden ötödik ember kutyatartó, és közülük sokan JULIUS-K9 terméket vásárolnak.

Nem véletlen, hogy ma ez a leggyakrabban másolt magyar termék is, emiatt a márkatulajdonos JULIUS-K9 Zrt. világszerte kénytelen fellépni a jogsértők ellen.

Julius-K9 kutyahám

A Fővárosi Ítélőtábla dönthet a kutyahám formatervezési egyéni jellegéről

Így történt, hogy egy bitorlás miatt indított eljárásban az ellenérdekű fél ellenkérelme alapján, a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen megsemmisítette azt a formatervezési mintát, melyre a magyar vállalat a teljes hazai gyártást alapozta. A bíróság indoklásában a formatervezési minta egyéni jellegének hiányát jelölte meg a megsemmisítés okaként, melyet a jogtulajdonos JULIUS-K9 Zrt. nem fogadott el, és álláspontját szakértői véleményekkel alátámasztva a Fővárosi Törvényszék határozata ellen fellebbezett.

A dizájner cégvezető, Sebő Gyula közleményében emlékeztetett rá, számos fórumon elmondta már, hogy ez egy magyar dizájn, ezért itthon gyártják, ameddig csak lehetséges.

Az ügy másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán lesz február 21.-én.

Kapcsolódó cikkek:


Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.