Börtönbe megy a bombával fenyegetőző férfi

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. június 12.
Címkék: ,
Rovat:
A Fővárosi Törvényszék 2019. június 12-én nyilvános másodfokú ülésen 1 év 2 hónap börtönbüntetésre enyhítette annak a férfinak a büntetését, aki 2018 májusában bombariadót okozott egy budapesti bevásárlóközpontban.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2018. május 29-én 11 óra 30 perc körüli a 112-es segélyhívó számra azt a valótlan bejelentést tette, hogy a bevásárlóközpontban bombát helyezett el, ami 14.00 órakor robbanni fog. A vádlott ezt a bejelentést a bevásárlóközpont telefonszámára 11 óra 44 perc és 12 óra 13 perckor, a 112 segélyhívószómra 12 óra 14 perckor megismételte. A kiürítési feladatokban 61 fő végrehajtó-állomány és 5 fő parancsok vett részt. A bevásárlóközpont 16 óra 20 perckor került megnyitásra a vásárlóforgalom részére.

Az első fokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat közveszéllyel fenyegetés bűntettének minősített esetében – a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta – mondta ki bűnösnek, amiért 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is. Az ítélet ellen a vádlott jelentett be fellebbezést, a védője téves jogi minősítés miatt, valamint enyhítés érdekében fellebbezett.

A másodfokú bíróság megváltoztatta a vádlott terhén megállapított bűncselekmény minősítését és a kiszabott büntetését 1 év 2 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra enyhítette. Minden egyéb vonatkozásban helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.

Indokolásában a másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a pontosan megállapított tényállásból okszerűen vont következtetést a vádlott bűnösségére, de a cselekmény jogi minősítése téves. A minősített eset megállapíthatóságának feltétele a köznyugalom ténylegesen bekövetkező súlyos megzavarása, mint eredmény, amely a jelen esetben nem következett be. Kétségtelen, hogy a bevásárlóközpontot kiürítették, mely nagy számú vásárlót érintett, mely az embereknek kellemetlenséget okozott, de az érintetteken és a bevásárlóközpont közvetlen környezetén kívül semmilyen zavart nem keltett, pánikot, rémületet nem idézett elő. Az érintettek inkább rezignáltan vették tudomásul, hogy el kellett hagyniuk az épületet. A fentiekre tekintettel a köznyugalom súlyos megzavarása mint minősítő körülmény nem állapítható meg. A helyes jogi minősítés a közveszéllyel fenyegetés bűntettének alapesete, amelynek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés. A másodfokú bíróság mellőzte a súlyosító körülmények közül a más büntetőeljárás hatálya alatti elkövetésre utalást, mivel a folyamatban lévő ügyekben jogerős elítélésre nem került sor. További enyhítő körülményként vette figyelembe azt is, hogy a vádlott több mint fél évig volt letartóztatásban. A bíróság hangsúlyozta, hogy mivel a vádlott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el a bűncselekményt, ezért kizárólag végrehajtandó büntetés kiszabására kerülhetett sor, melynek formája a cselekmény tárgyi súlyára figyelemmel szabadságvesztés. A másodfokú bíróság a cselekmény enyhébb minősülésére és a pontosított bűnösségi körülményekre figyelemmel a kiszabott börtönbüntetést enyhítette.

Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó cikkek:


Rendkívüli ülésen emelhetik meg a bírók és az ügyészek fizetését
2019. december 13.

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, hogy határozzon arról a jogszabályról, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a törvényhozásnak, és amelynek újbóli elfogadása rendezheti a bírók és az ügyészek fizetésemelését.

Képes beszámoló a Jogi Innovációs Napról
2019. december 13.

Képes beszámoló a Jogi Innovációs Napról

2019. november 29-e nem csupán egy egyszerű nap volt, hanem egy meghatározó lépcsőfok, melyet reményeink szerint még számtalan újabb fog követni az együttgondolkodásban.

15 évet kapott a brutális ámokfutó
2019. december 13.

Jogerősen 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta pénteken a Szeged Ítélőtábla azt a szentesi férfit, aki 2013-ban brutálisan bántalmazta lakótársát, majd négy évvel később ámokfutása során saját gyermekeire és édesanyára támadt.