Börtönbüntetésre ítélték az okmányirodai ügyintézőt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság elsőfokon 5 év 10 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a vádlottat, aki ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Az ítélet szerint a vádlott 2015 júniusa és 2016 decembere közötti időszakban okmányirodai ügyintézőként dolgozott és 168 a magyar nyelvet nem vagy nem megfelelő mértékben beszélő, ukrán, orosz, azeri, iráni, albán és további be nem azonosított állampolgárságú, ismeretlen személyazonosságú személy részére állított ki valótlan tartalmú – a kérelmezők fényképével ellátott, azonban különböző honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó – magyar magánútlevelet, illetve személyazonosító igazolványt.

A vádlott tudta, hogy az előtte megjelent kérelmezők nem azonosak a honosítási okiratban szereplő magyar állampolgárokkal, ennek ellenére a közhiteles nyilvántartásban a közokiratok adataiként a kérelmezők fényképét és – egyes esetekben – ujjnyomatait a honosítási okiratban szereplő adatokhoz tartozóként rögzítette. A vádlott tisztában
volt azzal is, hogy a cselekményével – egy magasfokon szervezett, azonban be nem azonosítható személyekből álló csoport tagjaként – nyújtott segítséget ahhoz, hogy a fenti személyek az államhatárt a személyazonosságuk leplezése céljából a valótlan tartalmú magyar magánútlevél, illetve személyazonosító igazolvány felhasználásával – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – átlépjék.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, egészségi állapotát, azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, valamint kis mértékben az időmúlást is.

Súlyosító körülmény volt azonban a többszörös halmazat és a hosszabb időn át tartó elkövetés. Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben mind az ügyészség, mind a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

Azt a három vádlottat, akik ellen az ügyészség valótlan tartalmú okmányok igénylése miatt emelt
vádat, a bíróság hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére való felbujtás miatt
már korábban jogerősen 2 év – 5 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte és 5 évre
kiutasította őket Magyarország területéről.


Kapcsolódó cikkek

2019. szeptember 23.

Embercsempészek ellen emeltek vádat

Embercsempészés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség hat ember ellen, akik több mint száz – afgán, pakisztáni, bangladesi – embert csempésztek át Magyarországról Ausztriába – közölte a fővárosi főügyész.